Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2020 8:21
Čas čtení 0:45
Viktor Kniš

VIDEO: 18metrový robot z Japonska už hýbe rukama, kolena ohýbá jako atlet. 25 tun železa hravě vykonává lidské pohyby

NEWS
Uložit Uložené

Ještě v srpnu dělal robot od společnosti Gundam Factory Yokohama svůj první krok, dnes se už hýbe jako člověk.

Už na začátku srpna zveřejnili inženýři z japonské společnosti video, které zachycovalo, jak obrovský osmnáctimetrový robot z jejich dílny dělá první krok. Trvalo to dlouho, a tak ho museli výrazně zrychlit.

Robot, jehož vzezření inspiroval seriál Gundam, ještě v té době neměl funkční hlavu a sotva dokázal hýbat rukama. Po necelých dvou měsících máme možnost sledovat jen čtyř, resp. dvojnásobně zrychlené video, na němž se již stejný robot hýbe jako atlet. Dokáže plnohodnotně ohýbat své klouby a místy připomíná člověka. 

Konstrukce váží 25 tun, což je vzhledem k rozměrům robota úctyhodné číslo, mohlo to být ještě mnohem více, kdyby designéři ve spolupráci s týmem inženýrů nezapracovali na výběru materiálů, které budou odolné a zároveň dostatečně lehké.

Například ruka od zápěstí po konce prstů váží asi 600 kilogramů, přesto se vývojáři dopracovali k tomu, že je plnohodnotně ohebná od ramene až po kotníky prstů.

Doporučeno
Kdo je Roman Prymula? Epidemiolog s vazbami na Čínu, který se proslavil kontroverzními výroky Kdo je Roman Prymula? Epidemiolog s vazbami na Čínu, který se proslavil kontroverzními výroky 22. září 2020 12:29

Původní plán Japonců byl představit veřejnosti plně funkčního robota již v říjnu tohoto roku, tento plán však museli odložit. Už současná fáze je však ukázkou pokroku technologií. Zatím není jisté, jakou funkci by robot mohl v budoucnu dostat.

Domů
Sdílet
Diskuse