Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2020 11:44
Čas čtení 0:45
Tereza Šnajdrová

Kim Čong-un se omluvil za zabití jihokorejského úředníka

NEWS
Uložit Uložené

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v pátek omluvil za zabití jihokorejského úředníka. Událost nazval hanebnou aférou.

Nešťastná událost se stala jen před pár dny, kdy se otec dvou dětí na svém hlídkovém člunu přiblížil asi 10 km od hranic se Severní Koreou poblíž ostrova Jon-pchjong. Za nejasných okolností z člunu vypadl a v záchranné vestě pak doplul k severokorejskému hlídkovému člunu, kde byl zadržen, vyslýchán a nakonec také ve vodě zastřelen, uvedlo webové zpravodajství BBC. Severokorejské jednotky následně mrtvolu na moři spálily.

Doporučeno
V Severní Koreji popravili pět zaměstnanců ministerstva hospodářství, protože na večeři otevřeně kritizovali Kimovy postupy V Severní Koreji popravili pět zaměstnanců ministerstva hospodářství, protože na večeři otevřeně kritizovali Kimovy postupy 12. září 2020 17:36

Podle jihokorejské prezidentské kanceláře prezident Mun Če-in obdržel od severokorejského vůdce Kim Čong-una dopis, který obsahoval omluvu ze tento tragický čin. V dopise stálo, že hanebná záležitost Kim Čong-una velmi mrzí a lituje také toho, že prezidenta Jižní Koreje zklamal.

Sever mimo jiné poskytl Jihu výsledky svého vyšetřování, které poukazují na to, že rybář vstoupil do severokorejských vod a při odchytu hlídkou odmítal prozradit svojí totožnost. Nakonec se pokusil uprchnout, což se mu stalo osudným. Jihokorejci jsou šokovaní a pobouření brutálním zabitím, kterého se Severní Korea dopustila.

Díky omluvnému dopisu ze strany Kim Čong-una snad ale nebude tento incident katastrofou, která by mohla prohloubit další rozepře mezi Severní a Jižní Koreou. Severokorejský vůdce dal Mun Če-inovi jasně najevo, že je ochoten dále mluvit a pokusí se tuto tragickou nehodu uhladit.

Domů
Sdílet
Diskuse