Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. září 2020 8:18
Čas čtení 1:57
Martin Mičuda

Úspěšné Audi Q5 přichází poprvé i jako stylové SUV-kupé s dodatkem Sportback

Úspěšné Audi Q5 přichází poprvé i jako stylové SUV-kupé s dodatkem Sportback
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.audiusa.com/en-us/releases/436#gallery" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">audiusa.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Stylovější karosářská varianta pochopitelně sdílí techniku s běžnou Q5.

Mohli bychom začít tím, že opět poznáváme další kopii modelu X6, tato tradiční formulka je již však několik let trapná, takže se jí vyhněme. Ostatně, pokud dáte designérovi nakreslit tvar SUV se střechou připomínající kupé, asi toho moc nevymyslí a vždy to na konci dne bude víceméně totéž. O takto řešené zadní části však SUV-kupé je, proto ani Audi nelze vyčíst, že s něčím takovým přichází. Zejména když víme, že jde o velmi vyhledávaný artikl.

Automobilka z Ingolstadtu s obdobnými počiny už má zkušenost. V nabídce Audi totiž lze nalézt Q3 Sportback či e-tron Sportback (a tak trochu i Q8), nyní však v této třídě poznáváme SUV s dodatkem Q5 Sportback. Jak uvádí sám výrobce, novinka se prezentuje jako CUV, tedy Crossover Utility Vehicle, a už na první pohled je jasné, že jde opět o atraktivněji střiženou variantu dobře známého modelu, v tomto případě klasické Q5.

Úspešné Audi Q5 prichádza prvýkrát aj ako SUV-kupé s dodatkom Sportback
Zdroj: media.audiusa.com

Q5 tak vůbec poprvé v historii přichází i v druhé karosářské verzi, která míří na zákazníky oceňující expresivní design a sportovnější charakter. 8úhelníkovou masku chladiče Singleframe lemují velké otvory pro vstup vzduchu v nárazníku. Světlomety s atraktivní grafikou tvoří standardně plně LEDkový systém, na přání Audi montuje adaptivní světlomety využívající technologii Matrix-LED.

Mezi trojicí Q Sportbacků působí novinka nejuhlazenějším dojmem – zadní část není až tak ostře střižená, čímž opticky působí jako více praktičtější/rodinnější auto. I zde značka nabízí zadní světla s technologií OLED – každé světlo obsahuje tři organické svítící diody, každou rozdělenou na šest segmentů. Zákazníci mají na výběr 12 barev karoserie, zatímco kola z lehké slitiny jsou na výběr v 21 vyhotoveních, a to od 18 po 21".

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nové GLE 350de a už víme, proč má Mercedes-Benz nejlepší plug-in hybrid na trhu Vyzkoušeli jsme nové GLE 350de a už víme, proč má Mercedes-Benz nejlepší plug-in hybrid na trhu 19. září 2020 18:04

Dodejme, že Q5 Sportback je s délkou 4,69 metru o 7 milimetrů delší než sesterský model při stejné šířce a výšce. V interiéru vychází novinka z tradiční Q5, nechybí tedy 12,3" digitální budíky čí 10,1" displej infotainmentu MMI. Zavazadlový prostor má základní objem 510 litrů, v případě volitelné zadní posuvné lavice se dokonce dá zvětšit až na 570 litrů, což je na takový typ auta velmi slušný údaj.

Úspešné Audi Q5 prichádza prvýkrát aj ako SUV-kupé s dodatkom Sportback
Zdroj: media.audiusa.com

Sériově dodávaný sportovní podvozek s tvrději vyladěnými pružinami a tlumiči zajišťuje jistější jízdní vlastnosti než podvozek s ocelovými pružinami u běžné Q5. Silnou stránkou však je možnost připlatit za vzduchový podvozek, který umožňuje nastavování světlé výšky v rozsahu 60 mm. Pro srovnání, konkurenční BMW X4 vzduchový podvozek nemá, Mercedes-Benz GLC Coupé ano.

V úvodu prodeje se Q5 Sportback ukáže výhradně ve verzi 40 TDI. 2litrový turbodiesel dosahuje výkonu 150 kW / 204 koní a maximálního točivého momentu 400 Nm. Standardem je 7stupňový automat a pohon quattro ultra. K nízké spotřebě paliva má přispívat mild-hybridní systém, jehož podstatou je startovací generátor a integrovaná lithium-iontová baterie.

Po spuštění prodeje budou pochopitelně následovat další motorizace – motor 2.0 TDI ve dvou dalších výkonových modifikacích, no a v nabídce se objeví i šestiválec V6 3.0 TDI. Benzinovou nabídku zastoupí dvě vyhotovení s motorem 2.0 TFSI. Kromě toho k dispozici budou i dvě plug-in hybridní verze TFSI a později i SQ5 Sportback. Audi Q5 Sportback se bude vyrábět v závodě San José Chiapas v Mexiku a na mezinárodních trzích se začne prodávat v prvním pololetí 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse