Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2020 15:04
Čas čtení 5:50
Tereza Šnajdrová

Tendence nevolit je u mladých volby od voleb horší. K posledním sněmovním jich nepřišlo 700 000, říká Jana z Youth, Speak Up!

POLITIKA DOMINIK FERI
Uložit Uložené

Jedním z cílů projektu Youth, Speak Up! je, aby k volbám chodilo více mladých lidí.

V pátek a sobotu probíhají na celém území České republiky volby do zastupitelstev krajů a právě k této příležitosti jsme vyzpovídali Janu Soukupovou, zakladatelku projektu Youth, Speak Up!?, který usiluje o motivování mladých lidí k tomu, aby chodili volit. YSU! se mimo jiné snaží také podpořit zapojení generace Y a Z do politiky, a nejen díky tomu se jen před pár dny Jana Soukupová spolu se svým projektem stala vítězem Ceny Gratias Tibi diváků České televize.

Můžete prosím našim čtenářům představit váš projekt Youth, Speak Up!?

Moc ráda. Cílem YSU! je zatraktivnit politiku pro generace Y a Z a podpořit zapojení mladých lidí do politiky. Mladí inspirativní Češi vytvořili program, který nazvali „21 bodů pro 21. století“. Pod tímto dokumentem jsme shromáždili podpisy šesti mládežnických organizací parlamentních politických stran a mladé politiky ze sedmi parlamentních stran.
 
Následně jsme v Poslanecké sněmovně zřídili pracovní skupiny (zabývající se digitalizací, ekologií, duševním zdravím, podporou mladých vědců a plánujeme otevřít další z našich 21 bodů), abychom zajistili, že naše témata budou posouvána vpřed. Výstupy z pracovních skupin, po získání mezistranického konsenzu, komunikujeme s politiky a navrhujeme legislativní́ i nelegislativní úpravy. Do pracovních skupin se mohou přidávat mladí lidé, kteří mají k tématu co říci, máme tam mladé politiky, poslance, odborníky, zástupce ministerstev... Moc rádi přivítáme nové členy.

Doporučeno
Prymula baví reakčními videy na Twitteru. Chce si zazpívat s Šídlem Prymula baví reakčními videy na Twitteru. Chce si zazpívat s Šídlem 2. října 2020 11:41

Proč jste se rozhodla tento projekt spustit?

Proč, na to nejlépe odpovím čísly: Pouze 11 % mladých lidí je spokojeno se současnou politickou situací v naší zemi, 80 % mladých si myslí, že se politici o mladé lidi nezajímají a zároveň je přesvědčeno, že politika potřebuje nové tváře. Dále volební účast mladých v posledních „velkých“ (tedy sněmovních) volbách byla pouze 46 %, to znamená, že cca 700 000 mladých lidí (18–29) zkrátka nešlo k volbám. Což je ohromné číslo, když si vezmete, že nejmenší politické straně na vstup do Sněmovny „stačilo“ získat nějakých 260 000 hlasů.

Navíc, ta tendence „nevolit“, je u mladých volby od voleb horší. Spustili jsme tedy náš projekt, abychom se pokusili tohle zvrátit. Mladí lidé by se měli cítit být zastoupeni, měli by vidět, že existuje skupina, která kope za jejich zájmy. Mohli by se pak osmělit a zkusit to sami. Vytváříme tedy takové přátelské podhoubí pro témata mladých a mladé lidi v politice.

Mladí lidé, kteří neleží ještě tak hluboko v zákopech vzájemných politických animozit se zkrátka na určitém typu agendy mohou domluvit a spolupracovat.

Kdo za celým projektem Youth, Speak Up! stojí?

Projekt se narodil na Vysoké škole ekonomické v Klubu mladých politologů. Mezi členy spolku byli studenti, kteří měli velmi blízko k politice. Byli členy či přímo pracovali pro různé politické subjekty zprava do leva, případně pro různé vládní i nevládní instituce. Vytvořili jsme tam opravdu až divně různorodou půdu pro všechny, kteří měli chuť kromě povídání si o politice u piva pracovat i na něčem politicky praktickém.


To je úplně jako začátek politického vtípku: Představ si, že u jednoho stolu sedí Pirát, AŇÁK, TOPák, ODSák, SOCDEMák a Trikolorista… A tohle byla naše spolková realita, prostě se to tam tak nějak sešlo. Pozitivní ale bylo, že jsme neměli potřebu si u toho stolu vypíchávat oči vidličkou. Měli jsme mezi sebou samozřejmě mnoho názorových neshod, ale na mnohém jsme byli schopni se domluvit. Zejména pak na projektech. Jedním z nich je i Youth, Speak Up!. Nápad vzešel z mé hlavy, ale bez mých kolegů by se mi ho nikdy nepodařilo realizovat.

Zpět
Sdílet
Diskuse