Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2020 19:22
Čas čtení 0:52
Daniel Kopejska

Americká armáda vyvíjí brýle s virtuální realitou pro psy

TECH
Uložit Uložené

Využití psů v armádě není tak nezvyklá věc, americká armáda ovšem chce využít maximální potenciál čtyřnohých přátel a testuje tak brýle s VR pro psy.

Psi jsou v armádě využívání zejména pro průzkum a vyhledávání výbušnin. Nyní pro své pomocníky americká armáda ve spolupráci s firmou Command Sight vyvíjí a testuje brýle s virtuální realitou pro psy.

Hlavním důvodem je to, že pes na bojišti sice dokáže nalézt výbušniny a pasti, ale vyžaduje přítomnost psovoda, který ho naviguje buď signály rukou nebo laserem. Brýle by tak měly odbourat nutnost přítomnosti vojáka. Ten by mohl pak psa navádět z bezpečného místa, informuje BBC.

Doporučeno
Američtí piloti stíhaček sledovali UFO. O incidentu z roku 2015 promluvili pro média Američtí piloti stíhaček sledovali UFO. O incidentu z roku 2015 promluvili pro média 19. září 2019 10:56

V brýlích pes uvidí specifický vizuální indikátor, na který bude natrénován a měl by ho bez problému dokázat sledovat. Psovod bude mít zároveň přístup k obrazu, protože v brýlích bude zároveň kamera, kterou bude moci voják sledovat dění z pohledu psa. Brýle s virtuální realitou pro psy budou samozřejmě fungovat úplně jinak, pokud si je nasadí člověk.

Samotná stavba brýlí není novinkou, psi je nosí při zhoršených podmínkách, jako je třeba silnější vítr v písčitých podmínkách, nebo je nosí při seskoku z letadla. Každé brýle jsou také jednotlivě upraveny pro konkrétního psa.

Podle Dr. A.J. Pepera, zakladatele společnosti Command Sight, která brýle vyvíjí, je projekt stále v začátcích, ale dosavadní výsledky jsou dle jeho slov „extrémně nadějné.“ Společnost nyní dostala dodatečné financování k vyvinutí bezdrátové verze. Peperovi pomáhá v testování jeho vlastní pes, rotvajler pojmenovaný Mater.

Domů
Sdílet
Diskuse