Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2020 19:44
Čas čtení 1:58
Adel Ghannam

Marian Kotleba je vinen v kauze šeků na 1488 eur. Soudkyně ho poslala do vězení na 4 roky a 4 měsíce

POLITIKA
Uložit Uložené

Kotleba stojí před soudem za extremistické trestné činy. Rozsudek je nepravomocný. O odvolání rozhodne senát Nejvyššího soudu SR.

Marian Kotleba je vinen a odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši čtyř let a čtyř měsíců. Rozsudek pro kauzu šeků vystavených na 1488 eur vyhlašuje samosoudkyně Specializovaného trestního soudu v Pezinku Ružena Sabová. Poslala ho do vězení s minimálním stupněm ostrahy. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Rozsudek je nepravomocný a Kotleba se vůči němu určitě odvolá k Nejvyššímu soudu SR. Než ten nerozhodne, tak zůstává Kotleba na svobodě a i v parlamentu. Kdyby Nejvyšší soud SR Kotlebu odsoudil také, tak kromě svobody ztrácí i mandát.

Doporučeno
Korny Korona: V posteli jsem měl přes 500 žen, Pilsnerka kefuje nejlépe. Nepamatuji si den, kdy jsem neměl sex (Rozhovor) Korny Korona: V posteli jsem měl přes 500 žen, Pilsnerka kefuje nejlépe. Nepamatuji si den, kdy jsem neměl sex (Rozhovor) 11. října 2020 16:40

Sabová se nakonec přiklonila k přísnější kvalifikaci skutku předání šeků, než jaký prvotně obžaloval Úřad speciální prokuratury. Sabová ho tak odsoudila za trestný čin Založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod.

Jeden z Kotlebových argumentů byl, že se k částce 1488 eur se dospělo skrze sbírku jednotlivých členů ĽSNS. To Sabová u soudu odbyla darovací smlouvou, kterou předložil svědek Peter Demjan. Ten předložil darovací smlouvu, na níž byl jako dárce uveden samotný Kotleba a nikoliv strana ĽSNS.

Soudkyně se ve zdůvodnění přiklonila k hodnocení znalců a prokuratury o tom, že bylo číslo 1488 použito jako neonacistická šifra. Sabová nezapomínala zdůraznit, že čísla sama o sobě nic neznamenají. Taková čísla mají podle jejích slov význam pouze ve spojení s extremismem a tak soud zkoumal, zda takové spojení bylo zjištěno u Kotleby v době, kdy šeky předával.

Stejně tak soudkyně podle portálu Aktuality zkoumala, zda Kotleba věděl, že je číslo 1488 neonacistických šifrou. „Soud dospěl k závěru, že vědomost o tom prokazatelně měl,“ řekla Sabová.

Rozsudek s Marianem Kotlebou přichází na závěr dne, během kterého odezněla druhá polovina závěrečných řečí. Tu svou přednášel hodiny jeden ze tří Kotlebových obhájců Peter Kupka a rekordy lámal samotný Kotleba, když řečnil přes 8 hodin.

Ve své závěrečné řeči evidentně zdržoval on i jeho obhajoba, když četli celé smlouvy z centrálního registru smluv, návrhy zákonů, které s případem nemají nic společného, stejně jako celé stanovy ĽSNS. Zašlo to až tak daleko, že musela samosudkyně Sabová udělit Kotlebovi pokutu 500 eur a upozornit jej na možné pohrdání soudem. 

„Vy nepřednášíte závěrečnou řeč, která by směřovala k rozhodnutí soudu. Vy se prezentujete. Před médii se prezentujete,“ vytkla podle informací Deníku SME Sabová Kotlebovi.

Marian Kotleba je vinný v kauze šekov na 1488 eur. Sudkyňa ho posiela do väzenia na 4 roky a 4 mesiace
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Kotleba stojí před soudem v Pezinku za akci, kterou zorganizoval už v roce 2017 jako banskobystrický hejtman. Tehdy na půdě střední školy odevzdal několika rodinám v nouzi šek na částku 1488 eur. Ten považuje Úřad speciální prokuratury i několik znalců, kteří u soudu svědčili, za neonacistickou šifru.

Číslo 14 odkazuje na 14 slov Davida Lanea, který zemřel ve vězení jako jeden z prominentních amerických neonacistů. Čtrnáct slov – „We must secure the existence of our people and a future for white children“ znamená v překladu „Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti“. Číslo 88 odkazuje na německý nacistický pozdrav Heil Hitler! Tato kombinace slov tak představuje notoricky známou neonacistickou symboliku. Tu použil Kotleba i podle historika a autora bestselleru Fašismus Jakuba Drabik na to, aby vysílal vzkazy neonacistům z jeho podporovatelů o tom, že stále patří mezi ně.

Domů
Sdílet
Diskuse