Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Dr. Martens.
19. října 2020 12:21
Čas čtení 1:23
Tereza Šnajdrová

Slavné boty Dr. Martens slaví 60 let! Proč je milují lidé po celém světě?

MÓDA
Uložit Uložené

Kultovní modely bot, díky kterým rozhodně vystoupíš z davu, slaví výročí.

Od dělnické třídy přes skinheads, punkery a motorkáře, až po kapelu Depeche Mode, Nirvanu nebo Madonnu. To jsou boty značky Dr. Martens, které tento rok slaví šedesát let od jejího vzniku. A co za nimi stojí? Někteří říkají, že nápad vznikl po nehodě na motorce, jiní tvrdí, že to bylo na lyžích a někteří si stojí za tím, že za vznikem první boty stála díra v podlaze továrny. Pravdu se už asi nikdy nedozvíme, jisté však je, že boty Dr. Martnes jsou kombinací svědomitého přístupu německých inženýrů a dlouholetého britského ševcovského dědictví.

Doporučeno
Vybrali jsme 8 nejzajímavějších párů bot vhodných i do sychravého počasí Vybrali jsme 8 nejzajímavějších párů bot vhodných i do sychravého počasí 8. října 2020 15:12


Když se v továrně začaly šít první Martensky, nikdo tehdy netušil, jakou slávu si jednou zažijí. Boty se takřka okamžitě staly symbolem anglických skinheads, punkerů a také muzikantů. A právě díky umělcům a jejich fanouškům se Martenskám dostalo rychlého přesunu z továren na pódia, módní mola a festivaly. Od 80. let, kdy začaly být dováženy také do USA, jsou považovány za neodmyslitelný kousek každého, kdo se nebojí vyjádřit svůj názor a svoji osobnost nejen pomocí módy.

Oblíbená značka obuvi Dr. Martnes slaví 60 let
Zdroj: Tisková zpráva Dr. Martens

Na trh se v minulosti snažilo prorazit hned několik výrobců kotníčkové obuvi, ale žádnému z nich se nepodařilo uchytit se tak, jako značce Dr. Martens. Pokaždé, když se fotografům podaří zachytit nějakou z celebrit s párem Martensek na nohou, prodeje firmy se několikanásobně zvednou. Za svou slávu tedy mohou mimo jiné poděkovat například i Kristen Stewart, která je minulý rok oblékla na pařížský Fashion Week, nebo třeba hvězdě seriálu Stranger Things Millie Bobby Brown, jež si také anglickou botu s netradičním žlutým švem velmi oblíbila.

Slavné boty Dr. Martens slaví 60 let! Proč je milují lidé po celém světě?
Zdroj: Tisková zpráva Dr. Martens

Ačkoliv tento rok slavíme šedesát let od vzniku první boty Dr. Martens, ve výrobě zůstalo skoro vše při starém. Nemění se ani materiál, ani proces a dalo by se říci, že ani továrna. Jediné, co se změnilo, jsou lidé, kteří je nosí. Všechno to začalo u dělnické třídy a nyní můžeš Martensky vidět na lidech nejrůznějšího postavení, politického přesvědčení i kulturního zařazení. Z britské boty se tak rázem stala celosvětově oblíbená alternativní značka.

Oblíbená značka obuvi Dr. Martnes slaví 60 let
Zdroj: Tisková zpráva Dr. Martens

Boty Dr. Martens potkáváme v ulicích každý den, ve všech zemích a na lidech různých věkových kategorií. Hrdí majitelé Martensek dávají najevo svůj odpor, bojují za změnu a nikdy se nespokojí s mdlým životem bez výzev.

Domů
Sdílet
Diskuse