Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2020 18:55
Čas čtení 1:04
Daniel Kopejska

Disney varuje před projevy rasismu ve své tvorbě. Problémoví jsou Petr Pan i Dumbo

FILMY A SERIÁLY DISNEY FILM
Uložit Uložené

Kniha džunglí, Dumbo nebo Peter Pan mají od nynějška na streamovací službě Disney+ varování ohledně přítomnosti rasismu.

Když se nyní divák rozhodne zhlédnout některé z klasických pohádek od Disneyho, vyskočí na něj na streamovací službě Disney+ varování, že film obsahuje rasismus. Doslovně ve vyskakující zprávě stojí: „Tento film obsahuje negativní vyobrazení nebo špatné zacházení s lidmi nebo kulturami,“ informuje BBC.

Doporučeno
Lidé kritizují hlavní postavu z filmu Mulan. Veřejně podpořila policii v boji proti protestům v Hongkongu Lidé kritizují hlavní postavu z filmu Mulan. Veřejně podpořila policii v boji proti protestům v Hongkongu 19. srpna 2019 11:19

Místo odstranění tohoto obsahu se na něj raději Disney rozhodlo upozornit. Podle společnosti byly tyto stereotypy stejně špatné tehdy, jako jsou špatné dnes a Disney chce poukázat na škodlivý dopad, poučit se z něj a zažehnout debatu, která povede k inkluzivnější budoucnosti.

Společnost podobné varování vložila do filmů už v listopadu loňského roku, tehdy bylo ale o dost kratší. Znělo: „Tento film je prezentován tak, jak byl originálně natočen. Může obsahovat zastaralé kulturní vyobrazení.“ Některé filmy byly dokonce kvůli obsahu rasismu rovnou z platformy smazány.

Jeden z příkladů rasismu v těchto filmech jsou Indiání ve filmu Peter Pan, kde jsou označování jako „rudoši“ (redskins). Ve filmu The Aristocats jsou zase žluté kočky, které hrají na piano hůlkami. Dumbo má problém se skupinou vran, které mají stereotypické černošské hlasy. Podobně je na tom Kniha džunglí, kde je postava King Louie. Ta byla kritizována, že svou leností a chabými lingvistickými schopnostmi vyobrazuje černochy. 

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Společnost Disney byla také nedávno kritizována za film Mulan. Ten se natáčel v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde je čínská vláda obviňována z porušování lidských práv. Kritici v některých asijských zemích vyzvali k bojkotu snímku

Domů
Sdílet
Diskuse