Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2020 19:50
Čas čtení 0:59
Viktor Kniš

Igor Matovič: Keď príde na celoplošné testovanie málo ľudí, bude lockdown a nakupovať budeme raz týždenne

NEWS
Uložit Uložené

Premiér v TV Markíza vysvetlil, ako to myslel so svojou demisiou, ktorá pravdepodobne nehrozí, pretože všetky koaličné strany podporili celoplošné testovanie. Na svoju stranu chce získať Igor Matovič aj prezidentku a opozíciu.

Premiér Igor Matovič bol hosťom v Televíznych novinách Markízy, kde prezradil viac o celoplošnom testovaní obyvateľstva na koronavírus antigénovými testmi.

Podľa premiéra hrozí lockdown celej krajiny v prípade, že by sa dobrovoľne dalo otestovať len približne 15 až 20 % ľudí. „Ja by som bol najradšej, aby prišlo 99 % ľudí dobrovoľne. Myslím si, že to bude dobrovoľné, ale keď niekto na test nepríde, nebude požívať výhody, ktoré budú vyplývať zo zmien niektorých zákonov,“ odpovedal premiér na otázku, či bude testovanie dobrovoľné. 

Premiér ešte na tlačovej konferencii podmienil realizáciu celoplošného testovania svojou demisiou. Ak sa testovanie neudeje, odstúpi z funkcie predsedu vlády, čo by znamenalo pád alebo rekonštrukciu vlády. V TV Markíza povedal, že keďže všetci koaliční partneri podporili jeho nápad, k demisii pravdepodobne nepríde. 

Doporučeno
Slovensko čeká celoplošné testování na koronavirus, prohlásil Igor Matovič. Nakoupili 13 milionů testů Slovensko čeká celoplošné testování na koronavirus, prohlásil Igor Matovič. Nakoupili 13 milionů testů 17. října 2020 12:43

Prezidentka Zuzana Čaputová po tlačovej konferencii zverejnila vyjadrenie, v ktorom Slovákov informovala, že o operácii celoplošného testovania vopred nevedela. Igor Matovič povedal, že bude prezidentku informovať osobne.

„Pokúsim sa ju získať na svoju stranu, aby sme boli všetci na jednej lodi, budem iniciovať aj stretnutie s opozíciou,” povedal premiér. Igor Matovič by chcel, aby sa na tlačovke vedľa seba postavila koalícia a opozícia a spoločne by vyzvali občanov, aby absolvovali testovanie. 

Antigénové testy sú menej presné ako PCR testy. Výtery sa robia z hltanu a nosohltanu a výsledky sú k dispozícii do niekoľkých desiatok minút. Slovensko nakúpilo 13 miliónov týchto testov za viac ako 52 miliónov eur. Premiér v TV Markíza poznamenal, že ide o neporovnateľný náklad v porovnaní s tým, keby došlo ku skutočnému lockdownu. Ten vyčíslil na približne 100 miliónov eur denne. 

Domů
Sdílet
Diskuse