Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2020 12:06
Čas čtení 0:54
Richard Balog

Propojení historických budov pražské VŠCHT pomocí prosklených můstků krystalického tvaru je pastvou pro oči

Propojení historických budov pražské VŠCHT pomocí prosklených můstků krystalického tvaru je pastvou pro oči
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA
Uložit Uložené

Projekt, který vznikal od roku 2017 a jeho finální vzhled zaujme nejen fanoušky moderní architektury.

Už v roce 2017 vypsal investor VŠCHT (Vysoká škola chemicko-technologická) architektonickou soutěž na návrh propojovacích můstků s cílem dokončit původní myšlenku o přímém spojení obou historických budov v jeden celek

Ze tří vyzvaných účastníků (ov-a, Projektil architekti, Karel Thér) byli jako vítězové vybráni právě první jmenovaní z pražského ateliéru. Jejich dílo dvou spojovacích můstků je umístěno v místech původně uvažovaného plánu od architekta staveb Antonína Engela z roku 1936.

Doporučeno
FOTOREPORT: Staroměstské náměstí se změnilo ve válečnou zónu FOTOREPORT: Staroměstské náměstí se změnilo ve válečnou zónu 18. října 2020 21:09

Budovy jsou tak vzájemně propojeny lehkými prosklenými můstky krystalického tvaru. Jejich podoba v sobě nese sochařskou lehkost a křehkost, která vhodně doplňuje oba historické objekty.

Struktury obou děl jsou rozdílné a jejich geometrie je zrcadlová. Prosklené krystaly se stávají novou značkou VŠCHT v Praze a ukazují dynamický vnitřní svět za zdmi přední chemicko-technologické univerzity. Rozpětí samotných lávek představuje 24 metrů, a to bez podpory, čímž návrh eliminuje dodatečné zásahy do silničních, respektive chodníkových komunikací. 

Základ přitom tvoří nosník uložený na dvou železo-betonových pilířích, které jsou přisazené k fasádě staveb. Diagonály ocelové konstrukce fungují jako vzpěry, ale také táhla, a tím pomáhají vynášet střed můstku. Plný strop upevňuje celou hmotu lávek a zároveň zabraňuje nadměrnému přehřívání, ke kterému v rámci prosklených staveb častokrát dochází. Podlaha s betonovou vrstvou má za úkol tlumit chvění konstrukce lávek, které jsou uzavřeny prosklenými dveřmi. 

Samotné dílo zkolaudované teprve v průběhu tohoto roku od ateliéru ov-a si už ovšem lépe vychutnáš živě nebo skrze skvělou galerii záběrů od BoysPlayNice.

Domů
Sdílet
Diskuse