Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2020 6:28
Čas čtení 0:48
Adam Novosad

Elon Musk chce na Marsu vytvořit vlastní zákony. Žádná pozemská vláda nebude mít na svobodné planetě pravomoci

NEWS
Uložit Uložené

Muska možná nebaví pozemské zákony, tak si chce na Marsu vytvořit vlastní.

Elon Musk chce zemřít na Marsu. Vizionář jednou vyslovil toto přání, které se mu možná splní, protože minulý týden ohlásil, že se společnost SpaceX chystá kolonizovat planetu Mars a vytvořit na ní soběstačné město.

Doporučeno
Noční děs: Pláč, výkřiky a zděšená tvář. I když se zdá, že tvůj blízký zažívá nepopsatelné hrůzy, nesmíš ho probudit Noční děs: Pláč, výkřiky a zděšená tvář. I když se zdá, že tvůj blízký zažívá nepopsatelné hrůzy, nesmíš ho probudit 31. října 2020 12:30

Musk plánuje, že internetové připojení na Marsu budou místu jednoho dne poskytovat satelity Starlink, které postupně vypouští i na oběžnou dráhu Země, uvádí The Independent.


V aplikaci Starlink, kterou vydali v uplynulých dnech, si uživatelé rychle všimli odstavce, který se věnuje právní stránce kolonizace. Zatímco v případě používání služby Starlink na Zemi či na Měsíci bude společnost respektovat a řídit se zákony amerického státu Kalifornie, za těmito vesmírnými tělesy se situace trochu změní.

Elon Musk nechá SpaceX vytvoriť vlastné zákony na Marse. Žiadna pozemská vláda nebude mať na slobodnej planéte právomoci
Zdroj: TASR

„Na služby poskytované na Marsu nebo na cestě na Mars pomocí Starship nebo jiné kolonizační vesmírné lodi účastníci uznávají Mars jako svobodnou planetu i to, že žádná pozemská vláda nemá autoritu nebo suverenitu nad aktivitami na Marsu,“ uvádí se v podmínkách služby.


Jakékoliv konflikty proto budou vyřešeny prostřednictvím samosprávných principů, vytvořených v dobré víře, v době usazení na Marsu, dodávají podmínky. Zatím však není jasné, jaké samosprávné principy vytvořené v dobré víře mají Starlink a SpaceX na mysli, a tak je možné, že kdyby Elon Musk přesvědčil dostatek kolonizátorů, klidně by se mohl prohlásit za pomyslného vládce.

Domů
Sdílet
Diskuse