Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2020 13:02
Čas čtení 4:39
Tereza Šnajdrová

Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rotmistr z Armády ČR, který pomáhá v náchodské nemocnici s pacienty nakaženými koronavirem pro REFRESHER popsal, jakým situacím musí čelit, jestli se nebojí nákazy a jak na zasahující jednotku reagují pacienti.

Situace ohledně koronaviru v České republice se vůbec nevyvíjí dobře. Některé nemocnice se potýkají s takovým nedostatkem personálu, že Armáda České republiky musela do boje povolat také vojáky. Jedno z nejhůře zasažených měst je právě Náchod, kam přijela pomáhat  jednotka z Chrudimi. S rotmistrem Pešlem jsme řešili, jaké nejhorší situace na ně v nemocnici čekaly, zda se nebojí nákazy koronavirem a jak na jejich přítomnost v nemocnici reagují pacienti.

Doporučeno
Česko hlásí opět rekord: Přibylo přes 15 700 nakažených, více než 8 000 lidí je hospitalizováno Česko hlásí opět rekord: Přibylo přes 15 700 nakažených, více než 8 000 lidí je hospitalizováno 5. listopadu 2020 7:10

Můžete nám svůj oddíl představit? Odkud jste přijeli pomáhat do náchodské nemocnice?

Naše jednotka pochází ze 43. výsadkového pluku, který je dislokován v Chrudimi. Je to teď nově vzniklá jednotka, která navázala na 43. výsadkový prapor a k 1. 10. na 43. výsadkový pluk. Dalo by se říci, že je to takový třetí páteřní útvar, který může dále exponovat vedle 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. Z tohoto útvaru jsme přijeli do Náchoda. 

Kolik vás sem dorazilo? 

Celkem má toto uskupení 10 lidí, s tím že sedm z nich působí tady v Náchodě a tři další jsou na odloučeném pracovišti v Jaroměři.

Pokud se situace zhorší, máte v záloze další kolegy, kteří by vám sem přijeli pomoci?

Ano, nyní bude právě docházet k rotaci, a to uskupení bude navýšeno o několik členů, což si Nemocnice Náchod vyžádala cestou kraje a následně cestou Ústředního krizového štábu. Schvalovací proces jde přes Generální štáb, který dá požadavek na jednotlivé útvary a následně dojde o navýšení počtu vojáků.

Sestavení týmu je ale také na bázi dobrovolnosti, kdo se přihlásí a pokud by došlo k situaci, že nikdo, tak následně vybírá velitel.

Jednalo se o rozkaz z vedení, nebo jste se k výpomoci přihlašovali dobrovolně?

Ředitel nemocnice si dá požadavek, projde to schvalovacím procesem, následně tento požadavek přijde k nám na útvar a tam potom, podle úkolů, které mají jednotlivé jednotky a podle toho, jak jsou dostupné, se tento požadavek předá veliteli jednotky a ten sestaví tým. Sestavení týmu je ale také na bázi dobrovolnosti, kdo se přihlásí a pokud by došlo k situaci, že nikdo, tak následně vybírá velitel.

Rotmistr Pešl z Armády ČR
Rotmistr Pešl z Armády ČR Zdroj: REFRESHER/Tereza Šnajdrová

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90808 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak konkrétně armáda v nemocnici pomáhá
  • Jak stresující je starat se o pacienty ve vážném stavu
  • Jak řeší psychicky náročné situace
  • Jak jim místní nosí nosí bábovky, zavařeniny a kávy
  • Zda se i on nebojí nákazy
  • Co na to říkají rodiny vojáků
Zpět
Sdílet
Diskuse