Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2020 13:21
Čas čtení 16:49
Vojtěch Vanda

Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor)

REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

Rakovina prsu a varlat, správná funkce srdce a mozku, reprodukční zdraví. To všechno jsme probrali v rozhovoru se zakladatelkou neziskové organizace Loono Katkou Vackovou, která má s takovou nemocí osobní zkušenosti.

Sympatická mladá doktorka Kateřina Vacková na první pohled vypadá, že se jí nemoci musí vyhýbat obloukem. Nebylo tak tomu ale vždycky. Na začátku třetí dekády jejího života ji zasáhla vážná nemoc, jejíž překonání pro ni bylo impulsem založit neziskovou organizaci Loono.

Její členové, kteří se primárně skládají z mladých doktorů a mediků, upozorňují veřejnost na to, jak moc je důležitá zdravotní prevence. Možná už jsi zaregistroval srandovní názvy kampaní typu Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Za zdánlivou legrací se ale skrývá velice důležité sdělení: Nikdy nepodceňuj řeč vlastního těla. I to a mnohem víc se dozvíš v rozhovoru.

Doporučeno
Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) 3. listopadu 2020 9:52
V tomto článku si přečteš:
  • Proč je zdravotní prevence důležitá
  • Jakým nešťastný příběh se šťastným koncem si musela projít
  • Co je samovyšetření prsou a varlat
  • U kolika lidí se povedlo díky organizaci Loono zjistit rakovinu včas
  • Proč musela organizace zrušit přestávky během svých workshopů
  • O jaký typ služby ji žádají muži přes e-mail
  • Jak můžeš Loono podpořit 

Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor)
Zdroj: Jan Martinec
Doporučeno
Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) Rotmistr z koronavirového oddělení v náchodské nemocnici: Pacienti ležící na plicní ventilaci nevnímají, že jsme vojáci (Rozhovor) 5. listopadu 2020 13:02

Proč je důležitá zdravotní prevence a kdy s ní začít? 

Prevence je důležitá, protože zachraňuje lidské životy. Už několikrát se nám to potvrdilo. Lidé se nám ozývají, jelikož se jim povedlo odhalit rakovinu nebo nějaké jiné závažné onemocnění včas. A kdy s ní začít? Ideálně od útlého věku, od dětství. Začíná to tím, že naučíš své děti zdravému stravování, ony si zvyknou na pravidelný pohyb, čímž je vedeš ke zdravému životnímu stylu. 


Co se týká samovyšetřování prsou a varlat, které učíme v kampani #prsakoule, tak u varlat je to od 15 let věku. Od stejného věku chodí ženy na pravidelné prohlídky ke gynekologovi. V primární prevenci je to od dětského věku, v sekundární někdy od puberty dále.

Cítila jsem se dlouhodobě unavená. Což mě opravdu zaskočilo, protože jsem odmalička aktivním sportovcem a celý život žiju zdravě. Bylo to něco, co u mně nebylo normální. Měla jsem i poruchy menstruačního cyklu, což by mohlo ženu varovat, že by se mohlo něco dít.

Doporučeno
Andrea Kalousová nejen o první spolupráci: Smála jsem se pod vousy a říkala jsem si, že jsou úplní blázni (Rozhovor) Andrea Kalousová nejen o první spolupráci: Smála jsem se pod vousy a říkala jsem si, že jsou úplní blázni (Rozhovor) 12. října 2020 9:07


Ke kampaním se dostaneme. Když jsem četl o vzniku neziskové organizace Loono, kterou jsi založila, přišlo mi, že se setkala kombinace lidského neštěstí, jeho překonání, a chtění pomoci dalším. Mohla bys čtenářům přiblížit, o čem mluvím?

Já jsem byla ve 22 letech diagnostikována s rakovinou vaječníku. Tím, že jsem naslouchala vlastnímu tělu, tak bylo všechno odhaleno v časném stádiu, a proto jsem i dneska tady. Je to něco, co mladého člověka překvapí a zaskočí. Říkáš si, proč se to muselo stát zrovna tobě.

Když jsem se o tom začala bavit se svými vrstevníky, tak většina z nich mi říkala, že by je nenapadlo, že by mohli v tak mladém věku onemocnět rakovinou, a že by třeba příznakům, které jsem měla já, nevěnovali pozornost. To mě vyděsilo, a proto jsem je chtěla o tom poučit.


Začali jsme dělat vzdělávací workshopy, bylo jich víc a víc, a dneska jsme organizace o 150 studentech medicíny a mladých lékařích. Vyšlo to z mé negativní zkušenosti, ale opravdu to byl takový motivátor i možnost poznat, jak veřejnost tyto nemoci vnímá negativně nebo vůbec. A myslím, že tohle se nám daří ve společnosti měnit.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90818 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Kateřina poznala, že se s ní něco děje
  • Kdo tvoří Loono a čemu se do budoucna chtějí věnovat
  • Jaká je jejich motivace pomáhat
  • Proč se Kateřina rozhodla skončit na postu výkonné ředitelky
Zpět
Sdílet
Diskuse