Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. listopadu 2020 16:55
Čas čtení 3:29
Vojtěch Vanda

Ca$hanova Bulhar je stále klasický rapující Pražák s tvrdou flow, a proto jej ceníš. THUG LOVE SOFIA to nezmění (Recenze)

HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Stejně fotbalu, víc zm*dství. Letošním rokem se Bulhar oficiálně etabloval na českém rapovém hřišti.

THUG LOVE SOFIA. Název, který budí emoce. Když jej, jako název alba, uslyšíš poprvé, máš pocit, že půjde o balkánskou chuligánskou hymnu plnou zaťatých bicepsů, úzkých trik, tetování typu „Only God can judge me“ a účesů minimálně na ježka.

Ty ale víš, kým „náš“ Bulhar je. Nějaká ta rakije a pár dýmovnic tam asi padne, jinak se však jedná o bohémský gulášfest se šesti. Sen zlatého dítěte z jediného velkoměsta státu, kde voda hučí a bory šumí. 

Doporučeno
Barvy jsou albem roku. Viktor Sheen přelil lyrickou moudrost do trendového kabátu (Recenze) Barvy jsou albem roku. Viktor Sheen přelil lyrickou moudrost do trendového kabátu (Recenze) 20. října 2020 12:08

Ca$hanova Bulhar nám už letos materiál nadělil. Nikomu nemohl utéct debut rap disco revoluce stylizovaný do divokých devadesátek, s nímž bez jakékoliv pomoci směle zaútočil na zlatou desku. Aby ne, fanoušci byli lační po obrozeném swagu, který poslední EP TIMBERLAKETRAPPED nemohl utišit.

Rovnice fungovala. Bulhar zkomprimoval svůj životní lifestyle do 13 stop, v nichž věčně zaostalému posluchačstvu z Čech, co se trendů týče, nastínil, co je v kurzu. To ale samo o sobě nemohlo stačit, musel k tomu připojit element jeho fanouškům vlastní.

Zamysleme se, jak žije mladý a aktivní dospělý Pražák? Pokud jej porovnáme s průměrným člověkem žijícím na maloměstě, častěji navštěvuje party (klidně uprostřed pracovního týdne), občasné užívání drog u něj nebudí rozpaky, navazování plytkých milostných vztahů je rutina, žije rychle, až hekticky a často holduje bizarní televizní zábavě.

A o čem tak asi sní? Dokážeme si představit, že s vysokým životním standardem lační po větších výdělcích. To se asi nikde neliší; pouze náhled na to, co je vyšší výdělek, se oblast od oblasti mění. Mít prachy tady znamená nosit Pradu, Gucci, LV, Moncler, pít Dom Pérignon a šňupat koks. Znamená to mít jakoukoliv holku, na kterou ukážeš. Znamená to zničená játra a nedostatek spánku. Bulhar to má, Bulhar ti řekne, jaké to je (Dinero, Hajduk Drip, Guapcína).

Doporučeno
Ca$hanova Bulhar za 8 minut prodal merch a CDs za 560 709 korun. Spadla i platební brána Ca$hanova Bulhar za 8 minut prodal merch a CDs za 560 709 korun. Spadla i platební brána 15. listopadu 2020 21:38

Netvrdíme, že tak musí nutně žít každý. Ale nemusíš být ani bohémem, aby ses v tom popisu viděl třeba i ty. Není proto divu, že Bulhar udělal se svými letošními alby díru do Česka. Praha je dějištěm i smetištěm dějin, co se stane zde, nastaví trend ve zbytku republiky. Pokud se někdo trefí do rytmu hlavního města, ať už se jedná o módu nebo hudbu, je předurčen k vítězství. Což se mu povedlo.

Nejlepších 8 minut v životě, jak tvrdí, prožil až s poslední deskou THUG LOVE SOFIA. Fanoušci mu s objednávkami zbořili web, a za méně než 10 minut z něj udělali půlmilionáře. Jak se říká, když víš, jak na to, všechno jde hladce.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený CA$HAN🖤VA BULHAR (@cashanova_bg)

Bulhar to ale neměl zadarmo. Měl cvik. Byl donucen studovat své okolí, což se dozvíš například v tracku Každej chce bejt fam. Jako Čech se musel transformovat v Bulhara, aby se nakonec zase převtělil v Čecha. A i když stále holduje balkánské rakiji, jak tvrdí, z jeho zvukových stop je to čím dál více „vepřo knedlo zelo".

Nikdo z nich netuší, jaký to bylo hard.

Netušej, jaký to bylo, p*čo, v cizí zemi první den,

v cizí zemi, když neumí říct ani dobrý den,

jaký to je, když nepatříš tam, ani omylem,

jaký to je, bejt vychovávanej debilem.

V čem ale vězí to gró triumfální jízdy rapovou tabulkou z divize až do boje o titul? V první řadě to jsou hosté. Deska je napěchována tím nejlepším, co v českém rapu najdeš. Nik Tendo, Yzomandias, Smack, Robin Zoot a k tomu přizvaní bratři Labello a Patrik Love ICY L. Jako pomyslná třešnička zahostoval Luca Brassi10x

Doporučeno
Martin Fenin je nadšený, že po něm lidi řvou ‚swag‘. Tohle je dekadentní svět DVOJLITRBOYZZ plný tvrdého rapu a špinavých bankovek Martin Fenin je nadšený, že po něm lidi řvou ‚swag‘. Tohle je dekadentní svět DVOJLITRBOYZZ plný tvrdého rapu a špinavých bankovek 26. srpna 2018 16:33

Za druhé flow. Je tvrdá, nekompromisní, podtržená hlubokým hlasem. Avšak to, co se může jevit jako největší klad, se nám zdá jako dvousečná zbraň. Stejné, nijak neozvláštněné frázování vytváří vzor morseovkového rapu, jehož vytrvalá dikce dlouhých a krátkých slabik, jako by vysílala zprávu telegrafem. Výplňová slova typu more a p*čo jsou zde novými ukazovacími zájmeny.

Hlas je paradoxně velkou Bulharovou Nemesis. Zpěv je tabu, intonace pokulhává. Například track RnB King z prvního letošního alba jsme z tohoto hlediska neocenili.

Což ale o to, zpěv není rozhodující složkou, hlavně v tomto případě. Ač to zní velice zvláštně, prim zde nehraje „rapová kvalita“ textu, ale ostrovtip (Hella Fuego, Backstage). DVOJLITRBOYZZ je kolektiv, jenž exceluje v konzumaci alkoholu, která se úzce pojí s návštěvami hospod. Jejich znalost obyčejných společenských problémů mladých návštěvníků českých putik je proto nad očekávání. Čech bude přirozeně vibovat s Prostřenem, Ulicí, fotbalem, Pacandou či Feninem.

Tracklist

1. Dlouhý noci (ft. Nik Tendo)

2. Hella Fuego

3. Dinero (ft. Smack)

4. Ice Cold (ft. Labello)

5. Stokujeme blok (ft. Robin Zoot)

6. Hajduk Drip

7. Guapcína (ft. Yzomandias)

8. Každej chce bejt fam

9. Backstage (ft. Patrik Love ICY L)

10. Burberry Bag

11. Modafen (ft. Luca Brassi10x)

12. Co ti je

13. Thug Love Sofia

Proč z toho netěžit? A proč ne třeba v hudbě? Věrné spojení těchto dvou elementů je věcí, která tu chyběla, a zároveň geniální plán, jak zbohatnout svým bohémstvím a flákačstvím. Samozřejmě tím nechceme znehodnocovat rapový grinding, fanoušek ale z velké části slyší z mikrofonu pouze to.

Doporučeno
Ca$hanova Bulhar vydal album THUG LOVE SOFIA Ca$hanova Bulhar vydal album THUG LOVE SOFIA 10. listopadu 2020 0:01

Bulhar a spol. jsou svým vizionářstvím regulárními nástupci Supercrooo, aniž by o to třeba stáli. THUG LOVE SOFIA je ostřejším dvojčetem ovíněného rap disco revoluce s hosty, jejichž věhlas pomáhá desce přerazit sud místního rapu a čepovat čerstvé trendy. Sklenici však hospodský i nadále čistí odplivnutím tak, jak to má štamgast rád. Hodnotíme 7/10.

Domů
Sdílet
Diskuse