Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2020 16:51
Čas čtení 1:20
Tímea Krauszová

V Maďarsku chtějí zakázat adopce párům stejného pohlaví. Opět navrhují změnit ústavu

NEWS
Uložit Uložené

Novela ústavy je součástí několika zákonných změn, které jsou zjevně cílené proti skupině LGBTI.

Vláda Viktora Orbána už deset let systematicky mění nejen zákony, ale i maďarskou ústavu tak, aby seděly do ideologie vládní strany Fidesz. Nejnovější navrhovanou změnou by mohli prakticky zakázat párům stejného pohlaví adoptovat si dítě. Dosud to bylo možné, pokud jeden z nich o adopci požádal, ačkoli je homosexuální manželství v zemi protizákonné. Informuje o tom BBC.

Matka je žena, otec je muž

Návrh na úpravu ústavy obsahuje doložku, podle které je „matkou žena a otcem je muž“, přičemž jen manželské páry by nyní měly právo adoptovat si dítě, protože „manželství je základem pro rodinu“. Manželství mezi lidmi stejného pohlaví je v Maďarsku protizákonné. Návrh je z pera pravicové strany Fidesz a k projednání do parlamentu ho zaslali v úterý večer.

Doporučeno
Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) 11. listopadu 2020 13:21

Ústava by nově vyžadovala, aby se děti vychovávaly ve smyslu křesťanského výkladu pohlaví a genderových rolí. Prý takto zajistí vzdělávání, které je v souladu s maďarskými hodnotami a křesťanskou kulturou, která je prý základem země.

Lidskoprávní organizace návrh ostře kritizují a říkají, že načasování návrhu není náhodné. V době pandemie a opatření, která omezují pohyb lidí a zakazují shromažďovat se, je nemožné vůči němu protestovat. „Tento návrh omezuje zákonná práva a je v rozporu se základními lidskými právy v mezinárodním i evropském kontextu,“ říkají zástupci Háttér Társaság, organizace, která bojuje za lidská práva.

V případě, že návrh na změnu ústavy schválí, vstoupí v platnost v lednu 2021. Mnohé organizace kritizují, že vůbec toto téma vláda řeší v době pandemie. Maďarsko je podle deníku Independent třetí nejvíce zasaženou zemí v Evropě, přičemž momentálně mají soft lockdown, který má trvat 30 dní.

Novela ústavy je součástí několika zákonných změn, které jsou zjevně cílené proti skupině LGBTI. Například v květnu tohoto roku v Maďarsku zakázali transgender lidem změnit si oficiálně pohlaví, které mají v dokladu totožnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse