Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2020 20:28
Čas čtení 1:06
Tímea Krauszová

Tisíce sympatizantů krajní pravice oslavovali Den nezávislosti v ulicích Varšavy navzdory zákazu shromažďování

NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Opět došlo k srážkám mezi policií a nacionalisty.

Tisíce sympatizantů krajní pravice pochodovaly centrem Varšavy u příležitosti Dne nezávislosti Polska. V posledních letech během tohoto dne dochází k srážkám mezi bezpečnostními složkami a nacionalisty. Jinak tomu není ani letos, situace se navíc vyostřila pro omezení ženských reprodukčních práv, ke kterému Polsko přistoupilo v říjnu, píší Yahoo! News.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Krzysztof Gonciarz (@kgonciarz) on

Lidé vyšli do ulic navzdory zákazu

Liberální starosta Varšavy Rafal Trzaskowski letošní pochod zakázal z důvodu epidemiologické situace ve městě. Lidé přesto vyšli do ulic. Heslem letošního pochodu je „Naše civilizace, naše pravidla“.

Polsko získalo nezávislost 11. listopadu 1918 po 123 letech rozdělení, od té doby si tuto příležitost každoročně připomíná. Pochod však často doprovázejí antisemitské a homofobní transparenty. Součástí velkého davu lidí, kteří ignorovali výzvy policie na rozchod, byla i auta a motorky ověšené polskými vlajkami.

Varšavská policie se opakovaně pokoušela rozpustit dav, používala i slzný sprej při násilných srážkách, podle jejich Twitteru se zranilo i několik policistů. Protestující poškozovali i okolní budovy a házeli petardy či světlice do budov i na policisty.

Pochod se uskutečnil v době rozsáhlých celonárodních protestů proti pravicové vládě, která minulý měsíc podpořila zpřísnění již tak přísných zákonů o interrupcích. Polské ženy se neztotožňují s tímto rozhodnutím, a proto protestují v ulicích měst. Protesty jsou také ve Varšavě, Poznani nebo Krakově. Zúčastnění porušují nařízení proti šíření onemocnění Covid-19. Aktuálně se v zemi nemůže shromažďovat více než 10 lidí.

Doporučeno
V Polsku zakázali téměř všechny interupce. Tisíce žen protestují v ulicích měst V Polsku zakázali téměř všechny interupce. Tisíce žen protestují v ulicích měst 24. října 2020 17:56
Zpět
Sdílet
Diskuse