Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2020 14:24
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

Stát by mohl odvádět alimenty za neplatiče. Návrh již prošel sněmovnou

NEWS JANA MALÁČOVÁ
Uložit Uložené

Vyplácet by měl až 3 000 korun po dobu dvou let.

Problém neplatičů alimentů sužuje Českou republiku již několik let, nyní však sněmovna schválila návrh, podle kterého by za neplatiče mohl dětem odvádět prostředky stát. Podle ČT by mohlo dojít k vyplácení až 3 000 korun měsíčně po dobu dvou let.

Doporučeno
Soud zrušil povinné nošení roušek v obchodech a obcích Soud zrušil povinné nošení roušek v obchodech a obcích 13. listopadu 2020 11:58

Za neplatiče alimentů zřejmě bude poskytovat výživné na děti stát. Vyplácel by až 3000 Kč měsíčně nejvýše dva roky. Vládní návrh schválila sněmovna,“ uvádí ČT.

Náhradní výživné by podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové mohlo pomoci přibližně 24 000 dětem ročně. „Pomůže také jednomu rodiči, který se nachází v bezvýchodné životní situaci kvůli nezodpovědnosti druhého rodiče,“ dodala.

Poskytnutí náhradního výživného by mělo být podmíněno tím, že rodič začal peníze po dlužníkovi vymáhat v exekuci nebo u soudu. O státní alimenty by pak žádal krajský úřad práce, který by následně měsíčně vyplácel soudem stanovenou částku. Nejvýše by ale mělo být poskytnuto 3 000 korun na jedno dítě. Příjemce by byl povinen každé čtyři měsíce dokládat, že má na pomoc i nadále nárok. 

Ročně by pak podle výpočtů ministerstva práce a sociálních věcí úřady mohly ročně vyplatit na náhradním výživném až 861,3 milionu korun. Administrativní náklady spojené s vyplácením by stát přišly na 115 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse