Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2020 8:51
Čas čtení 1:00
Ondřej Jarůšek

Počet nově nakažených v Česku stále klesá, v sobotu přibylo o 3 500 případů méně než před týdnem

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Brzy možná dojde na uvolnění restrikcí.

Počty nově nakažených novým typem koronaviru v Česku už několik dní postupně klesají. Za včerejší den bylo onemocnění covid-19 potvrzeno u 4 199 osob, což je nejméně za celý týden (o víkendu se ovšem méně testuje). Zároveň je to však asi o 3 500 případů méně, než tomu bylo ve stejný den minulý týden.

O aktuálních statistikách informuje ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách. Aktuálně je u nás necelých 130 tisíc nakažených, což je stále relativně vysoké číslo.

Doporučeno
Flégr: Přijde i třetí vlna a bude nejhorší ze všech, není otázkou zda, ale kdy Flégr: Přijde i třetí vlna a bude nejhorší ze všech, není otázkou zda, ale kdy 13. listopadu 2020 16:09

Z covidu-19 se u nás vyléčilo již více než 320 tisíc lidí, každý den však bohužel stále přibývají až stovky mrtvých. Za včerejší den je zatím evidováno sice „jen“ 78 mrtvých, ale toto číslo s největší pravděpodobností při nejbližší aktualizaci ještě o několik desítek naroste. Za tento týden u nás zemřelo více než 900 osob s koronavirem. Celkový počet obětí už je 6 058.

Podle ministerstva zdravotnictví je v současnosti hospitalizováno 7 200 pacientů s koronavirem, z toho asi 1 100 osob je ve vážném stavu. 

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Jelikož se epidemiologická situace v Česku s ohledem na menší počty nově nakažených začíná oproti několika předchozím týdnům pomalu zlepšovat, brzy bychom se mohli dočkat postupného rozvolňování zavedených restrikcí. Od 23. listopadu by mohl být například zákaz nočního vycházení posunut z 21:00 na 23:00 a vrátily by se první stupně základních škol. Jak by možné uvolňování mohlo vypadat, jsme sepsali v tomto článku.

Zatím to však neznamená, že bychom v boji s pandemií koronaviru měli vyhráno. Podle uznávaného evolučního biologa Jaroslava Flégra, který přinesl již několik přesných předpovědí, totiž dříve nebo později přijde třetí vlna koronaviru, která má být ještě silnější. „Pokud se vláda nebude chovat rozumně, tak to bude trvat donekonečna,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse