Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2020 11:22
Čas čtení 2:24
Vojtěch Vanda

Zeman: Trump by neměl být trapný a přiznat porážku, Česká televize je ujetá

NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy probral ty největší aktuální problémy a okomentoval je klasicky po svém.

„(...) Bylo by daleko rozumnější to vzdát, nebýt trapný a umožnit novému prezidentovi, aby se ujal své funkce,“ vyjádřil se prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy směrem k americkému prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho chování po konci prezidentských voleb v USA.

Mimo to ale zvládl probrat i situaci kolem České televize, Náhorního Karabachu nebo politické působení Miroslava Kalouska. Ten mu prý v politice chybět nebude. Příští rok se totiž ve Sněmovně neobjeví.

Doporučeno
Kdo tvrdí, že je mediální gramotnost vymývání mozků, neví, co to je, tvrdí Lukefry. Zábavný infotainment je cesta, která mě baví Kdo tvrdí, že je mediální gramotnost vymývání mozků, neví, co to je, tvrdí Lukefry. Zábavný infotainment je cesta, která mě baví 25. září 2020 9:53

V rozhovoru se prezident vyjádřil k několika věcem. Měl co říct například k průběhu voleb v USA. Překvapilo jej, že vítěze voleb vyhlašovala média, což se v „kultivovanějších zemích“ jako je Česká republika, neděje. Nicméně vyjádřil pohoršení nad Trumpovým chováním. 

„Dobře. Nicméně ať je volební legislativa jakákoli, je tam možné udělat určitý počet kroků, ať už jde o přesčítání hlasů tam, kde byl rozdíl minimální, anebo obrácení se na soud. Sám se domnívám, že by bylo daleko rozumnější to vzdát, nebýt trapný a umožnit novému prezidentovi, aby se ujal své funkce,“ uvedl.

Dále se prezident věnoval i otázce nedávného odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly. K tomu řekl, že jej odmítl odvolat, protože se domnívá, že by boj s koronavirem měl vést epidemiolog. Babišův návrh na odvolání údajně nevzal v potaz.

Kdyby o Prymulově situaci rozhodoval on, údajně by mu „strašně vynadal,“ a doporučil by mu nasypat si popel na hlavu před veřejností. V úřadu by jej ale ponechal

Česká televize je ujetá

V rozhovoru přišla řeč i na Českou televizi a situaci v Radě České televize. Zeman vyjádřil přesvědčení, že návrh radní Lipovské odvolat Dozorčí radu není znepokojující, nýbrž naprosto v pořádku. „Znepokojuje to určité mediální kruhy a možná vedení České televize. V každém případě je to v naprostém pořádku. Jde o pravomoc Rady ČT, a jestliže se tak rozhodla, dokonce velkou většinou hlasů, pak je to potřeba respektovat,“ uvedl.

Doporučeno
Legendární Svarta vysvětlil, proč „to jumpoval“. Po 12 letech se svěřil na Instagramu Legendární Svarta vysvětlil, proč „to jumpoval“. Po 12 letech se svěřil na Instagramu 18. listopadu 2020 18:34

Na otázku, jak se staví k prohlášení senátorů, kteří tvrdí, že jde o útok na nezávislost České televize, odpověděl: „Každý politik, a nejenom politik, může být odvolán. Ne že bych měl jakékoli sympatie vůči České televizi, pokládám ji za součást opozice, nikoli za vyváženou, objektivní a nestrannou veřejnoprávní televizi,“ vyjádřil přesvědčení.

Nezapomněl také zmínit poslední kontroverzi, kterou řešila i Hradní kancelář. Totiž příspěvek na Twitteru moderátora Jakuba Železného k výročí 28. října.

 „K čemu teď došlo, kdy moderátor ČT Jakub Železný pošpinil vyznamenané k 28. říjnu, pokládám za další důkaz toho, že Česká televize je mírně řečeno ujetá a každý drzý fracek, který sám v životě nic nedokázal, může hanit ty, za nimiž je vykonané celoživotní dílo. Ale jak říkám, jaká televize, takový moderátor,“ doplnil prezident. Generální ředitel Petr Dvořák by však podle něj ve funkci zůstat měl.

Arménie vrací okresy Ázerbájdžánu

Nakonec se prezident vyjádřil i k válečnému konfliktu v Náhorním Karabachu. Zmínil, že sám Ázerbájdžánu i v Arménii byl, a s tehdejšími hlavami státu jednal. „Arménský prezident mi tehdy řekl, že nabízí kompromis, který spočívá v tom, že odevzdají Ázerbájdžánu nikoli Náhorní Karabach, ale asi pět okresů, které arménská armáda v minulém konfliktu s Ázerbájdžánem obsadila,“ konstatoval.

Doporučeno
Už to bohužel není ta Amerika, o které jsme snili. Stává se víc socialistickou, tvrdí Slovenka Katarina žijící v USA (Rozhovor) Už to bohužel není ta Amerika, o které jsme snili. Stává se víc socialistickou, tvrdí Slovenka Katarina žijící v USA (Rozhovor) 18. listopadu 2020 13:16

Podle Zemanova názoru je tudíž jedno, jestli Arménie své okresy podstupuje ve válečném konfliktu či nikoliv, každopádně je to prý v souladu s rozhodnutím tehdejšího státníka. Odsoudil i bourání tamních kulturních památek. V poslední otázce vyjádřil přesvědčení, že odsun vojenských jednotek z Afghánistánů není správná volba, a že by se proti islámskému fundamentalismu mělo víc bojovat.

Domů
Sdílet
Diskuse