Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2020 13:41
Čas čtení 0:58
Daniel Mikolášik

Polský Vogue bojuje za práva žen v interrupčních otázkách. Nahá modelka na obálce žádá svobodu v rozhodování

NEWS POLSKO
Uložit Uložené

„Reprodukční práva jsou lidská práva, zaručují svobodu rozhodování o našem životě, našich tělech, zdraví a osudu,“ píše modelka na Instagramu.

V Polsku došlo během posledních týdnů k několika významným protestům za ženská práva, kterých se zúčastnily stovky tisíc občanů. Lidé od 22. října demonstrují proti zpřísnění interrupční legislativy. Poláci ve velkých počtech vyjadřují nesouhlas vůči polské nacionalisticko-konzervativní vládě.

Doporučeno
V Polsku zakázali téměř všechny interupce. Tisíce žen protestují v ulicích měst V Polsku zakázali téměř všechny interupce. Tisíce žen protestují v ulicích měst 24. října 2020 17:56

Jak informuje Independent, k tisícům občanů se přidala i polská edice předního módního časopisu Vogue, která ve svém prosincovém čísle bojuje za práva žen v interrupčních otázkách. Na obálce se nachází topmodelka a aktivistka Anja Rubik. V jedné verzi je dokonce úplně nahá a intimní partie si zakrývá rukou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue Polska (@vogue.polska)

V dalších verzích obálky je zakryta mohutnou karmínově červenou látkou či zahalena růžovým kouřem z dýmovnice. Jde o symboly červeného blesku, které doprovázejí aktuální protesty proti zákazu potratů v zemi. Prosincové číslo také hlásá heslo „síla ženy“.

„Cokoliv, co se týká polských žen, týká se i nás,“ píše se v prohlášení Vogue Poland v příspěvku na Instagramu. „Platí to od prvního vydání časopisu Vogue a bude to platit vždy,“ dodává magazín. 37letá topmodelka Rubik sdílela obálku i na svém profilu a označila ji za jednu z nejdůležitějších a nejosobnějších obálek a portrétů v kariéře.

Doporučeno
Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly 3. prosince 2023 6:00

„Tyto důležité dny ovlivní polskou komunitu na další desetiletí. Stát potlačuje ženy úplným zákazem potratů a omezením jejich reprodukčních práv. Reprodukční práva jsou lidská práva, zaručují svobodu rozhodování o našem životě, našich tělech, zdraví a osudu,“ píše modelka na Instagramu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anja Rubik (@anja_rubik)

Domů
Sdílet
Diskuse