Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2020 16:20
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Do Bečvy opět unikly chemikálie, ve Valašském Meziříčí zasahují záchranné složky

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Podle MF DNES je v řece znovu pěna, k místu se sjeli hasiči i odborníci na životní prostředí.

Do řeky Bečvy se znovu dostaly chemikálie. O situaci informovala radnice Valašského Meziříčí na svých stránkách. V úterý se podle jejích informací dostala neznámá látka do řeky výpustí, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. Na místě jsou policisté i odborníci na životní prostředí.

Doporučeno
Bečva je znovu znečištěná. K řece přijeli hasiči i policisté Bečva je znovu znečištěná. K řece přijeli hasiči i policisté 27. října 2020 18:26

„Na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 24. listopadu důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky,“ informoval občany na radničních stránkách Valašského Meziříčí mluvčí Jakub Mikuš. Důvodem má být únik neznámé látky do řeky.

Látka se měla dostat do vody znovu jednou z výpustí dříve diskutovaných chemiček z pravého břehu řeky. Podezření znovu padá na výpusť bývalé chemičky Tesla Rožnov pod Radhoštěm, která se nachází asi půl kilometru od výpusti chemičky DEZA. Situace se tak podobá té z konce října, při níž se z těchto výpustí také dostala do vody neznámá látka, která na hladině vytvořila pěnu. Co to je za látku nyní u vody zkoumají odborníci na životní prostředí a policisté.

Redaktoři Mladé Fronty DNES oslovili při této příležitosti činovníky valašskomeziříčského rybářského spolku, podle nichž se pěna v tom samém místě objevovala poměrně často i v minulosti, avšak poté, co se do řeky dostal kyanid, si toho veřejnost všímá mnohem častěji. Kolem půl druhé odpoledne ale ještě žádný úhyn ryb nezaznamenali.

Doporučeno
Elon Musk překonal Billa Gatese a stal se druhým nejbohatším mužem planety Elon Musk překonal Billa Gatese a stal se druhým nejbohatším mužem planety 24. listopadu 2020 11:52

Nejprve však ani nebylo jasné, kterou výpustí se neznámá látka do vody dostala. „Mapovaly se všechny po celé délce toku a u některých se zjistilo, že vůbec nejsou v mapách. Takže se neví, kam vedou a kdo je používá,“ doplnil podle článku iDNES.cz člen předsednictva rybářského spolku.

Domů
Sdílet
Diskuse