Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2020 7:23
Čas čtení 1:38
Tímea Krauszová

Z jednoduchého odběru krve chtějí odhalovat až 50 druhů rakoviny. Britové budou zkoušet nový druh testů

NEWS
Uložit Uložené

Do firmy, která testy vyvíjí, investovali i známí tech miliardáři Bill Gates a Jeff Bezos.

Národní zdravotní služba Spojeného království (NHS) spustí příští rok pilotní kolo nových, jednoduchých krevních testů. Jejich úkolem je odhalit přítomnost rakoviny v těle a potenciálně pomoci zachránit tisíce životů. Včasná diagnóza je při onkologických onemocněních klíčová a nový krevní test by měl být schopen rozeznat až 50 druhů rakoviny, píše CNN.

Testy „Galleri“ vyvíjí americká společnost Grail a do pilotního testování se zapojí 165 tisíc lidí. Jde o první podobný masový test na světě. Do firmy investovali i známí tech miliardáři Bill Gates a Jeff Bezos.

Doporučeno
Začala ho bolet noha, ale myslel si, že je to z přetížení. Ferovi diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) Začala ho bolet noha, ale myslel si, že je to z přetížení. Ferovi diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) 26. září 2019 14:11

Jednoduchý krevní test by mohl zachránit životy

Britská NHS doufá, že test bude úspěšný zejména u těch druhů rakoviny, které se momentálně v medicíně jen těžko odhalí v prvních stádiích. „Včasná diagnóza, zejména u onemocnění, která jsou velmi náročné na léčbu jako rakovina vaječníků či rakovina slinivky, má potenciál zachránit spoustu životů,“ řekl šéf NHS Simon Stevens.

Do pilotního programu se zapojí 165 tisíc lidí, začátek testování se plánuje na polovinu příštího roku. Až 140 tisíc lidí bude ve věku 50 až 79 let, kteří nemají žádné symptomy. Krevní test podstoupí každý rok po dobu tří let.

Dalších 25 tisíc lidí vyberou z řad pacientů s možnými příznaky rakoviny, které přes běžný systém poslali do nemocnice. Doufají, že testy pomohou urychlit diagnostiku a bude se moci s léčbou začít dříve.

Na výsledky projektu si počkáme do roku 2023. NHS má však velké plány, v případě úspěchu chce do roku 2025 otestovat milion lidí, a pak ho znovu rozšířit pro ještě větší část populace.

Jen v Británii diagnostikují přibližně polovinu případů v prvním nebo druhém stadiu onemocnění, NHS by to ale chtělo zvýšit alespoň na tři čtvrtiny do roku 2028. Podle Stevense denně diagnostikují tisíc lidí s rakovinou napříč Spojeným královstvím.

Ne všichni jsou však tímto projektem nadšeni. Lawrence Young, profesor molekulární onkologie z Univerzity ve Warwicku tvrdí, že test Galleri je jedním z mnoha, které byly vyvinuty s cílem diagnostikovat rakovinu. Podle něj zkoušky těchto testů opravdu slibují skvělé výsledky, ale NHS by do nich ještě neměla vkládat veškerou naději. 

Profesor z Cambridgeské univerzity, Paul Pharaoh, si zase myslí, že zatím nemáme dostatek informací a Galleri testy je třeba podrobit dalšímu výzkumu. „NHS by nemělo investovat do takového testu dříve, než ho vyhodnotíme v řádných, velkoplošných klinických studiích.“

Test samotný zatím není ani zdaleka dokonalý. Zejména s první fází rakoviny má problém, nedokáže ještě odhalit onemocnění, které se nerozšířilo na další části těla. Stále jde jen o pilotní fázi, v níž se vědci budou snažit vychytat mouchy – i proto se soustřeďují na dlouhodobé sledování pacientů, aby věděli, které druhy rakoviny tímto inovativním způsobem ještě nezachytí.

Domů
Sdílet
Diskuse