Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2020 20:01
Čas čtení 2:12
Tímea Krauszová

Běloch, který chce být brán jako černoch či Turkyně, která se považuje za Korejku: Tito lidé jsou prý transrasoví

NEWS
Uložit Uložené

Dokonce mají i svou vlastní podpůrnou skupinu na Facebooku.

Běloch, který chce být považován za černocha či Turkyně, která se vnímá jako Korejka. I takoví lidé na světě existují a říkají si „transrasoví“. Redaktorka magazínu VICE se s některými členy facebookové skupiny určené pro transrasové lidi bavila. Jde o místo, kde „si mohou vybrat rasu,“ ve které se budou cítit nejpohodlněji.

Původně však byli jako transrasoví lidé označování ti, které si adoptovali rodiče jiné rasy či etnicity. Nechvalně slavným se však termín stal po skandálu s učitelkou, která se celý život vydávala za černošku.

Odborníkům se transrasovost nezamlouvá

Etnolog Claude Lévi-Strauss již v 50. letech řekl, že základem kulturní rozmanitosti na kontinentech jsou historické, geografické a společenské okolnosti, ne různé fyziologické či biologické vlastnosti.

Ani podle genetika Adama Rutherforda nenajdeme definici rasy v lidském DNA. O rase jako sociálním konstruktu připravila video i Sandra z Dějepis inak, kde cituje právě tyto dva odborníky.

S jejich názory se do značné míry ztotožňuje i profesor Kehinde Andrews, který se na Birmingham City University věnuje oboru Black Studies. „Vybrat si rasu nedává žádný smysl, protože je to celé vymyšlené.“

Zpět
Sdílet
Diskuse