Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2020 19:06
Čas čtení 1:02
Lukáš Čelka

Tyranský personál v centru pro seniory: Důchodce prý svazovali, zamykali a sprchovali ve studené vodě

NEWS
Uložit Uložené

Kontrolní zpráva od slovenského Úřadu komisaře pro osoby se zdravotním postižením popisuje různá selhání personálu tohoto zařízení.

Přivazování ke křeslu, zamykání klientů na pokojích nebo sprchování ve studené vodě, to měla být krutá realita v centru pro seniory ve městě Prievidza na Slovensku. Úřad komisaře pro osoby se zdravotním postižením potvrdil prvotní zjištění ministerské kontroly v tomto zařízení, informoval o tom portál Aktuality.

Kontrolní zpráva od komisařky popisuje různé případy selhání vedení zařízení i nevhodné zacházení se seniory. V některých bodech potvrzuje i pochybení, která zjistila ministerská kontrola.

Podle těchto zjištění personál přivazoval seniory pásy, zanedbával jejich individuální potřeby a nerespektoval jejich soukromí. V centru seniory měla vládnout atmosféra strachu a na spory zaměstnanců dopláceli staříci, kteří nejednou kvůli těmto podmínkám z centra i utekli.

Doporučeno
10 nejlepších českých a slovenských filmů z 21. století na Netflixu 10 nejlepších českých a slovenských filmů z 21. století na Netflixu 30. listopadu 2020 14:30

Skandální chování personálu v domě seniorů se provalilo již v dubnu tohoto roku

Dům seniorů se dostal do povědomí již v dubnu, kdy měla být vnučka jedné ze stařenek žijících v tomto zařízení svědkem útoku na svou babičku ze strany personálu. Když ji přišla po dlouhé době navštívit do domova, viděla přes pootevřené dveře u pokoje, jak jí chůva během krmení dala facku, v té době o případu informoval portál Pluska.

Po tomto incidentu se vynořilo mnoho dalších svědectví, která jen potvrzovala špatné zacházení ze seniory. „Přes studenou chodbu jsme nahé seniory nedůstojně nosili jen s malým ručníčkem zakrývajícím přirození. Jedna pečovatelka dokonce nastříkala seniorovi místo pěny na zadek osvěžovač vzduchu. Čest výjimkám, jsou tam i dobré pečovatelky, ale ty se bojí jedné sanitářky, která se s nimi baví jako s dětmi,“ řekla pro stejný portál bývalá zaměstnankyně centra.

Tento případ již přerostl hranice Prievidze, zajímá se o něj například i prezidentka Zuzana Čaputová.

Domů
Sdílet
Diskuse