Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2020 16:02
Čas čtení 2:52
Tereza Šnajdrová

Proč jsme to nenahlásili. Český projekt rozšiřuje povědomí o problematice sexuálního násilí

REFRESHER SEX SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Za projektem, který na Instagramu sdílí i příběhy obětí, stojí tým pěti studentů a studentek pod ochranným křídlem proFemu.

Po vzoru amerického projektu Why I didn’t report se pětice studentů z různých koutů vysokých škol rozhodla něco podobného spustit také u nás v Česku. Problematika sexuálního násilí jim již delší dobu ležela v žaludku, což vedlo k založení Proč jsme to nenahlásili, které vzniklo v létě roku 2020.

Zakladatelé věří, že právě šíření této problematiky a otevření diskuze o ní by mohlo vést k její detabuizaci a osvětě. Společně pak chtějí pracovat na společnosti, v níž je sexuální násilí nejen vnímané jako validní problém, ale také odsuzované a trestané v adekvátní šíři. V tom by měly pomoci i autentické příběhy, které studenti sdílí na webu i Instagramu.

Doporučeno
Sexuální násilníci v Pákistánu budou chemicky kastrováni Sexuální násilníci v Pákistánu budou chemicky kastrováni 25. listopadu 2020 14:55

Proč jsme to nenahlásili veřejnost edukuje nejen prostřednictvím výpovědí obětí sexuálního násilí, ale také sdílením statistik a faktů, užitečných publikací týkajících se této problematiky a ve spolupráci se společností proFem také nabízí případnou pomoc obětem či svědkům takovýchto činů.

Právě proFem se již od roku 1993 věnuje pomoci obětem sexuálního a domácího násilí a jejich tým je složen ze sociálních pracovnic, ale i právniček, které pomáhají obětem jak v rámci právního poradenství, tak i se samotnými praktickými kroky v případě trestního řízení. 

Projekt Proč jsme to nenahlásili šíří povědomí o problematice sexuálního násilí
Zdroj: instagram.com/procjsmetonenahlasili

O projektu Proč jsme to nenahlásili se REFRESHER pobavil také s jejími zakladateli, kteří nám odpověděli například na to, proč se rozhodli tuto iniciativu založit. „Popudem k rozjetí celé téhle kampaně pro nás bylo americké hnutí Why I didn't report, která na Instagramu a ve veřejném prostoru zveřejňuje příběhy obětí sexuálního násilí. Proč jsme to nenahlásili je tedy platforma, kde chceme dávat obětem možnost promluvit nahlas, a tím upozornit na stále přetrvávající problematiku tabuizace sexuálního násilí.“

Domů
Sdílet
Diskuse