Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. prosince 2020 13:47
Čas čtení 7:44
Vojtěch Vanda

Seznamte se, Totally Nothin

HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Znáš jihočeského Totally Nothina? Pokud ne, rádi ti ho představíme v našem novém seriálu.

Český rap není jen Milion+, Ektor nebo Viktor Sheen, to si určitě uvědomuješ. V prostředí ostrých a nápaditých textů nalezneš nejeden nápaditý klenot, na němž ale nelpí dostatek pozornosti. Rozhodli jsme se to změnit. REFRESHER přichází s novým seriálem FRESH RAP, v němž ti každý měsíc představíme zajímavého nováčka, který jde vstříc zářné budoucnosti.

Prvním adeptem na zajímavé vyhlídky je jihočeský talent Totally Nothin, o kterém jsi už klidně mohl slyšet. František Thiel, jak zní jeho občanské jméno, je totiž umělec, který si našel cestu k rapu skrze jiný hudební žánr. Začínal se členy ústeckého Central Gangu, a dokonce už stihl i spolupracovat s kluky z Blakkwood Records. Má venku dva projekty, z nichž poslední je listopadové EP Koruna z trní

S táborským rodákem, který má už za opaskem statisíce zhlédnutí na YouTube, a kolem nějž se kupí pozornost i na Spotify, jsme udělali rozhovor, aby sis rozšířil obzory. A kdo ví, třeba najdeš nového oblíbence.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se Totally Nothin dostal k rapu
  • Z čeho plynou temné myšlenky, které jej pronásledují
  • Co je jeho inspirací
  • Jakým způsobem se o něj začal zajímat Supraphon
  • Ke komu má v českém rapu blízko
  • Komu predikuje zářnou budoucnost
Totally Nothin
Totally Nothin Zdroj: Veronika Voborská
Doporučeno
Lil Grippie: Michajlov dělá klasiku, která si zaslouží mnohem víc zhlédnutí. Beefy z Instagramu vyšuměly, PTK je milej kluk Lil Grippie: Michajlov dělá klasiku, která si zaslouží mnohem víc zhlédnutí. Beefy z Instagramu vyšuměly, PTK je milej kluk 5. července 2020 16:30

Mohl by ses představit?

Představil bych se jako novější jméno, které dělá hodně alternativní emo-rap. Ve svých textech hodně prociťuju mé vzpomínky, vyznávám se ze všech všemožnejch špatnejch i dobrejch myšlenek. Rap je v podstatě můj audiodeník. 


Hudba tě ale ještě neživí, ne?

No, tak napůl.


Prozradíš tedy, čím se živíš?

Z jedné části mám příjmy z hudby. Nedávno jsem ale ještě pracoval, pak jsem ještě chvíli chodil na brigádu... Každopádně teď je hlavním zdrojem music.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FORLIFE | Totally Nothin🔹 (@totally_nothin)


Jinými slovy to máš už nyní rozjeto tak, že proměňuješ hudební potenciál v peněžní zisk?

Jo, určitě.

Super. Tvé alter ego je Totally Nothin. Dle mého názoru poměrně neotřelý pseudonym, který by za sebou mohl mít i nějaký příběh. Je to tak?

Hele, to asi není nic extra. Já jsem chtěl ze začátku dělat music v angličtině, protože mi přišlo, že by to mohlo být fajn. Hledal jsem nějaký vhodný nick; první byl ttlnothin, což vycházelo z mýho příjmení. Pak jsem nad tím i chvíli přemýšlel a přišel jsem na to, že to sice není nic extra, ale přece jen jde o to mé niterné vyjádření, tak ten nick není zas tak důležitej.

Nakonec mi to přišlo i vtipný, že vlastně o nic nejde. Je to prostě Totally Nothin. (smích)

Doporučeno
Jaký trend přinesl Yzomandias letos? Našli jsme ho na desce Prozyum (Recenze) Jaký trend přinesl Yzomandias letos? Našli jsme ho na desce Prozyum (Recenze) 2. prosince 2020 17:37


Držel ses i v anglických začátcích vibu, který máš teď, nebo bys dělal něco jako dělá třeba Redzed?

Začínal jsem na tvrdší notu, no. Určitě to bylo ze začátku tvrdší. V mých začátcích mi byli totiž velkou inspirací $uicideboy$ a Pouya. Tohle dohromady mě nakoplo vůbec něco začít dělat. Až pak jsem přešel k melodickým věcem.


Následně jsem přešel i do češtiny, jelikož jsem zjistil, že přestože je moje angličtina fajn, tak jí dostatečně a doslovně nevyjádřím to, co cítím.


Jak dlouho tedy děláš rap?

Myslím, že to budou tři roky.


Tak to ses vypracoval poměrně rychle. Co tě k němu přivedlo?

Dřív jsem se hodně angažoval v Corové scéně, hodně jsem screamoval. Měl jsem kapelu My Hard Lesson, kde jsem prakticky doteď. Strašně mě to baví, jak ta scéna funguje. Ale cítil jsem i potřebu začít dělat něco aktivně na sebe. Protože když máš větší skupinu lidí, těžko se to koordinuje. To, aby měli všichni ten stejnej drive a chuť, být hodně aktivní a tvořit. Nejde to úplně ideálně zkoordninovat.


Když jsem si pouštěl tvou hudbu, tak jsem v ní ale žádné screamo neslyšel.

Úplně v těch prvních tracích jsem screamoval, ale dost jsem z toho vybruslil.


Proč?

Ty jo, ani nevím. Říkal jsem si, že to možná někdy v budoucnu zlehka oživím, ale zatím jsem to pustil. Jak říkám, ani nevím proč. Teď si říkám, že až to budu znova hodně cítit, tak to tam někam posadím.

Totally Nothin.
Totally Nothin. Zdroj: Veronika Voborská


Pojďme ale zpátky k rapu. Zajímá mě, jak bys popsal svůj vibe?

Můj vibe je takovej emo, hodně osobní. A přijde mi, že i posluchači mý hudby mají pocit, že jsme si skrz mou music hodně blízcí. 


Uklidňuje mě, když to dám na papír a vznikne z toho něco, co má hlavu a patu a výpovědní hodnotu. Když si můj rap začínal nacházet fanoušky, kteří mi psali, že jim má hudba pomohla, tak i to byl pro mě důvod, proč na tom víc zapracovat. Snažit se pomáhat sobě a lidem okolo.


Z čeho se u tebe utváří ty všechny temné myšlenky?

Asi by tam byla spousta prvků. Primárně bude vnitřní nevyrovnanost sama se sebou.

Doporučeno
Naše aplikace zachránila minimálně 100 životů, říká autorka projektu Nepanikař! (Rozhovor) Naše aplikace zachránila minimálně 100 životů, říká autorka projektu Nepanikař! (Rozhovor) 15. října 2020 15:00


Je pro tebe důležité mít s posluchačem vztah? Je to způsob, jak tvou hudbu pochopit?

Jojo, určitě. V těch textech, ve kterých to popisuju hodně detailně, můžou nacházet i zkušenosti z vlastního života. Skrz hudbu si vytvoříme kontakt.


Před chvílí jsi zmínil $uicideboy$ a Pouyu jako počáteční inspiraci k rapu. Z čeho tedy, mimo tvé zkušenosti, plyne tvá momentální inspirace?

Velkou inspirací byl pro mě XXXTentacion, Lil Peep, celý GothBoiClique, což mě drželo fakt dlouho a myslím si, že to utvářelo mé emo prvky. Pak emo-coreový kapely. 


Momentálně se ale asi nedá říct, že bych něco přímo poslouchal nebo se něčím inspiroval hudebně. Sem tam něco, co mě trkne, tak si poslechnu. Nevím ale o ničem, co bych poslouchal pravidelně. Možná Bring Me The Horizon, to je taková stálice, kterou jsem poslouchal už od začátku, co jsem byl s kapelou, až do nynějška.


Tvůj nejznámější track jsou Modrý vlasy, na Spotify získal 274 tisíc poslechů, na YouTube má přes 200 tisíc. Proč si myslíš, že má zrovna tento track takový úspěch?

Nevím. Teď jsem se nad tím zamýšlel, a možná to je tím, že je to přímo vázaný k jedný zlomový situaci. A ono je to přímo mířený k situaci, která byla pro mě zásadní. Myslím, že tak tracky fungujou, teda alespoň u mně.


Fanoušci to evidentně vycítili.

Myslím, že jo.


Taky jsem si všiml, že konkrétně na YouTube máš zajímavá zhlédnutí i u dalších tracků. U nich je vždycky jako doprovod  video smyčka s VHS efektem. V komentářích to lidé dost cení. Myslíš, že je to taky součást jejich úspěchu?

Asi jo. Často jsem prostříhával tyhlety záběry s mými záběry z party, a nějak jsem to tam sekal. Ten celkovej vibe lehkovážnosti tomu dodal dobrej feeling. Občas jsem měl opravdu pouze záběry z party nebo jsem něco natáčel porůznu.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Ty momenty na mě dejchaly. V době, kdy vznikal text k hudbě, tedy i zážitky, který jsou v něm popsaný, tak ve stejný čas se zrodilo i to video a chytlo to jeho feeling. 


Mimo party záběry z tvé produkce, odkud bereš ty další?

Občas mi někdo něco poslal nebo jsem sem tam cíleně koukal na net. Jak mi to většinou přišlo pod ruku.


Kdybys měl nalákat posluchače na svou tvorbu, ale mohl bys jim ukázat pouze jeden song, byly by to Modrý vlasy?

Asi jo, asi by mohly.


Ptám se, protože ne vždy u umělců znamená, že jejich nejpopulárnější věc je něco, čím by se chtěli prezentovat.

Jako asi to není úplně nejvíc srdcová záležitost, ale myslím si, že je to pro nový posluchače v pohodě. I kdyby to byla jen jediná věc, kterou bych se mohl prezentovat.


Představme si tvé releasy. Dne 5. listopadu ti vyšlo EP Koruna z Trní, v úterý ti vyšel videoklip Run Run Run. Můžeš ten release nějak okomentovat? 

Koruna z trní byl pro mě takovým druhým schodem po albu Pro ty, co to chápou. Zatímco první projekt je odraz ze psychického dna, tak Koruna má reprezentovat náznak průchodu po tý trnitý cestě. Odnáším si z ní malou známku pozitivity a motivace se z toho dostat a jít kupředu. Nezastavovat se na temným místě.


Obě desky jsem poslouchal a porovnával, a upřímně mi to oboje přijde dost posmutnělé…

Ano, je to jen zlehka. Ale cítím, že tam ten posun je. Posouvá se to teda skrz ty projekty a singly pomaleji, než jsem chtěl, ale jednou se to snad překlene.


Zmiňuješ desku Pro ty, co to chápou, na kterém máš dost zajímavé hosty. Jak se ti povedlo dát dohromady s Psycho Rhymem, Greyem, Cehou nebo Vercettim? Máš k nim blízko?

Já se právě se všema znám a dřív jsme spolu dělali nějakou hudbu. S některými jsem se potkal na koncertech a domluvili jsme se, že spolu něco uděláme. Rozeslal jsem jim tracky z alba, který jsem měl ready, a docela rychle se to dalo do kupy. 


Co se týče Vercettiho, tak s ním jsem prakticky začínal pořádně dělat music. Jsme spolu v kontaktu prakticky furt a máme v plánu vydat EP.


Přes projekty, které jsi dosud vydal, se ti povedlo navázat spolupráci se Supraphonem. Jak k tomu došlo?

Myslím, že to bylo začátkem první karantény. Ozvali se mi, že chtějí rozšířit řady o rapové umělce, kromě toho, že zastupují popové a rockové umělce...


To mě na tom právě zarazilo. Supraphon si s rapem nespojíš.

…no, právě. Chtěli se o té naší spolupráci postupně začít bavit. Tak jsme se sráželi na nějakých releasech nebo oni za mnou jezdili na koncerty, a kecali jsme. Z toho to vyplynulo. Přišlo mi, že je to fajn příležitost, a že v naší dohodě se naplňuje to, co hledáme. 


Často jsem totiž cítil, že mám problém řešit věci okolo hudby. Rád dělám hudbu, jsem hudebník, a rád si věci dělám sám, každopádně řešení věcí okolo typu merch a koncerty je hodně náročný. Možná je fajn mít za sebou lidi, kteří tomu rozumí, a jsou ti schopní pomoc.


Co považuješ jako tvůj prozatimní největší úspěch v hudbě? Je to to spojení s labelem?

Vidím to jako jednu z mnoha částí mého úspěchu, neberu to jako největší úspěch. Dá se do toho zahrnout i spolupráce s umělci, který cením, přes velký koncerty, který jsem hrál, až teda spolupráce s major labelem. Hudebně si nejvíc cením toho, že jsem mohl hrávat poměrně pravidelně koncerty. V mým rodným městě Táboře na mě na to, jak jsem malej, přijde větší skupina lidí a chodí pravidelně. Z toho mám největší vibe a chuť a energii.

Totally Nothin.
Totally Nothin. Zdroj: Veronika Voborská


Koronavir ti tohle každopádně vzal. Kdy jsi naposledy vystupoval?

Přes léto. Jak se to rozvolnilo, tak jsem měl křest a pár větších koncertů. Pak se to zase utnulo.


Hrozné. Než se ale začneme bavit o tom, co bude a nebude, zajímají mě ještě tvá hudební doporučení. Zmínil jsi, že moc hip-hopu kolem neposloucháš, ale chtěl bych vědět koho si jedeš v Česku?

Rád poslouchám lidi, se kterými dělám. Primárně by to byl Central Gang a Vercetti, pak Greye, Doriana... Všechny známý, se kterými mám osobní vztah. Většinou ale zhlídnu všechno nový, co je na scéně. Přece jenom si rád udržuju i přehled o tom, co vychází. Vždycky se mi líbí, když mladý umělci vydávaj něco fresh.

Doporučeno
Nejprve drogy a vášnivý sex, výčitky a zlomená srdce až později. Calin vylil své Svědomí na papír (Recenze) Nejprve drogy a vášnivý sex, výčitky a zlomená srdce až později. Calin vylil své Svědomí na papír (Recenze) 25. listopadu 2020 16:08


Když to takhle sleduješ, která jména jsou v Česku, samozřejmě kromě tebe, méně známá a za rok by mohla být v povědomí fanoušků?

Hele, ještě jednou ten Vercetti. Má dobře našlápnuto.


A kromě něj?

Možná i Shaka z Central Gangu nebo Skelly. To je kamarád z Tábora, a taky začíná mít zajímavý čísla, který rostou exponenciálně nahoru.


Tak uvidíme. Na závěr nás obeznam se svou vizí. Kde se vidíš v roce 2021?

Vidím se na menší tour po strategických městech s lidma, se kterými jsem v úzkým kontaktu. Do konce léta chci udělat ještě jeden větší projekt a skrz to vypustit hodně singlů. Pořád chci přidávat, dokud to půjde.


Teď bych ti chtěl dát prostor. Jestli máš něco, co bys chtěl čtenářům vzkázat, můžeš právě teď.

Chtěl bych všem vzkázat, aby zůstali safe, přežili tuhle dobu, a doufali, že bude líp. Protože bude! Uvidíme se na koncertech, až bude lepší celkový vibe.

Domů
Sdílet
Diskuse