Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2020 19:48
Čas čtení 1:18
Ondřej Jarůšek

Známe vítěze Czech Press Photo: 1. místo získal snímek muže v dezinfekční bráně v Betlémské kapli

KULTURA
Uložit Uložené

Podívej se na nejlepší žurnalistické snímky.

V středu v podvečer byli vyhlášeni letošní vítězové prestižní fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo. Kvůli pandemii koronaviru nebylo možné zrealizovat plánovaný ceremoniál, a tak byly výsledky zveřejněny online formou.

Fotografií roku se stal snímek s názvem Dezinfekce, o který se postaral Roman Vondrouš z ČTK. Zobrazuje muže v dezinfekční bráně v Betlémské kapli. Kromě této hlavní ceny soutěže jsou však známí také vítězové dalších kategorií, kterých bylo celkem sedm. O přední příčky soutěžilo 288 fotografů, kteří přihlásili přes pět tisíc fotografií.

Doporučeno
Jaký trend přinesl Yzomandias letos? Našli jsme ho na desce Prozyum (Recenze) Jaký trend přinesl Yzomandias letos? Našli jsme ho na desce Prozyum (Recenze) 2. prosince 2020 17:37

„Fotografii jsem pořídil 9. září 2020 v Betlémské kapli v Praze, kdy účastníci Národního průmyslového summitu museli projít dezinfekční bránou v souvislosti s epidemií koronaviru. Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Začal jsem rychle fotografovat příchozí, protože do začátku konference zbývalo pouze pár minut a většina účastníků již byla v sále.

Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru. Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku, jako jeden z mála příchozích, neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ popisuje vznik fotografie Roman Vondrouš.

Známe vítěze Czech Press Photo: 1. místo získal snímek muže dezinfekční bráně v Betlémské kapli
Zdroj: Czech Press Photo

A jaká kritéria musí celkový vítěz splňovat? To vysvětlil předseda poroty Joe Klamar. „Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru.  Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme.


Účastník Národního průmyslového summitu 2020 konaného v Betlémské kapli prochází dezinfekční bránou. Výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. ,Klade otázky. Je toto norma? Součást nového běžného života? Jaká nás čeká budoucnost?'"
 uvedl Klamar.

Vítězné snímky a další vybrané fotografie 26. ročníku soutěže Czech Press Photo si budou moci lidé prohlédnout i na vlastní oči. V plánu je totiž výstava, která se uskuteční v prostorách Národního muzea. Stát by se tak mělo ale až v příštím roce.

Domů
Sdílet
Diskuse