Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2020 19:44
Čas čtení 0:45
Daniel Mikolášik

Igor Matovič: Zavádzame slabší lockdown. Na terasách reštaurácií sa žilo, akoby sa nechumelilo

NEWS
Uložit Uložené

Tvrdší lockdown by podľa premiéra ekonomike neprospel.

Premiér Igor Matovič mimoriadne vystúpil v Televíznych novinách na TV Markíza, kde spresnil nové vládne opatrenia v súvislosti s horšenou epidemiologickou situáciou. „Zavádzame slabší lockdown, pretože tvrdší by ekonomike rozhodne neprospel. Na terasách reštaurácií sa žilo, akoby sa nechumelilo,“ uviedol premiér v súvislosti so zatvorením terás od piatku 11. decembra.

V desiatkach gastro prevádzok na území Slovenska, ktoré tento týždeň aj napriek zákazu otvorili interiéry, prebiehali počas dnešného dňa „desiatky kontrol“ z hygieny aj s policajtmi. „Všetky prípady budú riešené exemplárne,“ dodal v Markíze.

Premiér tiež opäť reagoval na nezhody medzi ním a prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Podľa jeho slov priznáva prehru v otázke presadenia plošného testovania ako alternatívy lockdownu v súvislosti s odlišnými postojmi hlavy štátu, ktorá aj v posledný deň pred plošným testovaním vyzývala na dobrovoľnosť.

Matovič si myslí, že pri dobrovoľnom testovaní nedosiahneme také priaznivé čísla, ako na Orave. Okresy Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo boli alarmujúce a bojovali s kritickou situáciou v súvislosti s koronavírusom. Po skončení regionálneho testovania na Orave sú teraz tieto okresy jedny z najlepších, informoval Matovič v Markíze.

Keby vláda urobila viacero kôl plošného testovania ešte pred Vianocami, lockdown by nebol. Ak budú chcieť samosprávy skrátiť trvanie lockdownu vo svojich okresoch, budú musieť pretestovať občanov, dodal premiér.

Igor Matovič
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domů
Sdílet
Diskuse