Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2021 14:41
Čas čtení 4:34
Viktor Kniš

Kočner vymění oblek za teplákovou soupravu. Do vězení jde na 19 let za falšování 69milionových směnek

NEWS
Uložit Uložené

Marian Kočner si dnes vyslechl první pravomocné rozhodnutí Nejvyššího soudu. Na krku má ale několik dalších obvinění a jednu obžalobu.

Marian Kočner a Pavol Rusko dostali za falšování směnek TV Markíza trest 19 let ve vězení, Kočner dostal i peněžitý trest 10 000 eur. Rozhodl o tom slovenský Nejvyšší soud. „NS dospěl k závěru, že v posuzované věci bylo prokázáno, že skutky se staly a že je spáchali obžalovaní,“ uvedla soudkyně Alena Šišková.

Právní zástupce Markízy Daniel Lipšic, který kandiduje na speciálního prokurátora, konstatoval, že dnes spravedlnost vyhrála. „Ale je to jen začátek. Je to dobrý boj, a nesmíme ho nikdy, nikdy vzdát,“ dodal. Obhájce Kočnera i Ruska Marek Para už avizoval podání dovolání, protože s některými závěry nesouhlasí.

Prokurátor a kandidát na speciálního prokurátora Ján Šanta považuje směnečný kauzu za největší ekonomickou kauzu v dějinách slovenské justice. „Tresty po 19 letech nepodmíněně jsou skutečně exemplární, zákonné a spravedlivé,“ dodal. 

„Spravedlnost rozhodla,“ uvedl na sociální síti předseda slovenské vlády Igor Matovič. 

Samotné rozhodování Nejvyššího soudu bylo přesunuto z prosince, kdy se Pavol Rusko neúspěšně vymluvil, že ho někdo polil kyselinou při večerním běhu jen pár hodin před veřejným zasedáním. Následně ho vzali do vazby s přelepenýma očima. Strávil tam Vánoce i Silvestr. „Zdravějšího Ruska jsem nikdy neviděl,“ prohlásil prokurátor Ján Šanta, který oběma navrhl dvacetiletý trest a propadnutí majetku. 

Původně měl Pavol Rusko na noze sledovací náramek, protože je obžalovaný i v případě objednávky vraždy Sylvie Volzové.

Doporučeno
„Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? „Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? 16. října 2019 16:19
V tomto článku si přečteš:
  • Proč kvůli směnkám zablokovaly Spojené státy Kočnerovi skoro celý majetek 
  • Jakým způsobem chtěli obrat Kočner a Rusko Markízu o 69 milionů a proč byli naivní, když si mysleli, že se jim to podaří
  • Co si o padělání směnek psal Kočner přes Threemu 
  • Jak probíhal tento proces a co bude jeho uzavření znamenat pro Kočnerovu „kariéru“ trestaného člověka
  • Jaké další a větší problémy mohou začít Kočnera trápit už teď

Jak chtěli obrat Markízu o 69 milionů 

Marian Kočner zastupující firmu Správa a inkaso směnek od roku 2015 vymáhal miliony eur od TV Markíza – na základě čtyř směnek, které prý Pavol Rusko podepsal v roce 2000 ve prospěch Mariana Kočnera a Štěpána Agha s cílem urovnat zmíněný spor s jejich firmou Gamatex. Rusko byl v té době ředitelem komerční televize.

Podle obžaloby podepsali Kočner a Rusko předmětné směnky v roce 2014. Dva roky s vymáháním peněz čekali, protože po tak dlouhém období již není možné odborným posudkem odhadnout věk inkoustu.

Dohromady mělo jít přibližně o 69 milionů eur, na jejichž vyplacení dnes už uvězněný Kočner trval v letech 2016 a 2017. Peníze od Markízy paradoxně vymáhal soudně. Pavol Rusko před Specializovaným trestním soudem použil jako jeden z argumentů i to, že by nebyli tak hloupí a nenesli by zfalšované směnky k soudu. 

Všechny tři hlavní aktéry obvinili v roce 2018, Kočnera v červnu loňského roku vzali do vazby, kde je již přibližně 30 měsíců. 

Záznamy o směnkách neexistují v účetnictví Kočnerovy firmy ani v Markíze. Rusko tvrdí, že to bylo prý proto, aby ho neohrožovalo podsvětí.

Znalci zkoumali vývoj podpisů Pavla Ruska na základě stovek vzorů ze smluv. Znalkyně Straková potvrdila, že tyto podpisy bývalého ředitele Markízy nemohly vzniknout před rokem 2013. Pavol Rusko tvrdil, že se na směnky za tehdejších 500 milionů korun podepsal v roce 2000 jinak než na jiných smlouvách, protože byl ve stresu. Obával se, že to v podsvětí vyvolá válku o peníze.

Zmenky
Zdroj: TASR

Usvědčit je pomohla Threema, Peter Tóth

Ve prospěch Kočnera a Ruska nehovořily žádné důkazy předvedené na hlavním líčení na specializovaném trestním soudu. Jediný, kdo zatím před soudem potvrdil, že o směnkách opravdu ví, je bývalá manželka Viera Rusková. Rusko také tvrdil, že o nich věděl i zavražděný Ernest Valko.

Předseda soudu Emil Klemanič v odůvodnění rozsudku speciálního soudu uvedl, že jedním z nejdůležitějších svědků byl bývalý příslušník SIS Peter Tóth – bývalý blízký přítel Mariana Kočnera. „Nebudu říkat, co o kom řekl, ale mohu si dovolit, co neřekl. Jedna procesní skupina vyšla z toho velmi dobře,“ konstatoval Klemanič. Tóth podle Deníku N vyšetřovatelům popsal, jak Josef Dučák st. „Opatřil pero s inkoustem příslušného roku, tiskárnu a toner s příslušným rokem výroby, jakož i papír s příslušným rokem výroby“.

Dalším zásadním důkazem byla komunikace v Threemě, která naznačuje, že v ní Kočner řešil i falšování směnek. „Papír, na který jsme dělali slinoviny u tebe nezůstal žádný?“ ptal se Kočner v jedné ze zpráv Štěpána Agha. Pro toho hlavní líčení pouze začíná, protože ho vyloučili na samostatné řízení. „Dělat slinoviny“ mělo podle prokurátora znamenat falšování podpisů Pavla Ruska, jehož přezdívali Slintoš. 

„Vzhledem k výši vyčíslené částky na směnkách soud konstatuje, že tato ziskuchtivost byla bezmezná, bez jakýchkoliv skrupulí a také se snahou využití a zneužití lidí, kteří reprezentují soudní moc (kromě jiných),“ uvedl Klemanič v odůvodnění rozsudku ŠTS.

Kočner
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kočner už není bezúhonný člověk s desítkami pokut za parkování

Marian Kočner ztratil status nevinného člověka. Obviněný je v rámci akce Bouře, kde ho z korupce usvědčuje bývalý kamarád Vladimír Sklenka, ale i v ekonomických kauzách Donovaly a Technopol Servis. Obžalovaný je v kauze GATEX. V případě, že se tyto kauzy dostanou až před soud, Kočner na nich již nebude vystupovat jako bezúhonný člověk s desítkami pokut za parkování. 

„Už nebude mít polehčující okolnost, že předtím vedl řádný život. Při poměru polehčujících a přitěžujících okolností to může změnit trestní sazbu. Při ukládání trestu musíme vždy brát v úvahu poměr polehčujících a přitěžujících okolností. Podle toho se trest zvyšuje a snižuje,“ řekla trestní právnička Jitka Hasíková. 

„Výkon trestu je mnohdy komfortnější než vazba. Odsouzený může být zařazen do práce, má přesně stanovený režim, častější sprchu, vydatnější stravu, pohyb a komunikaci, přístup k televizi, časopisům a podobně. Samotné přežívání může být o něco lepší,“ konstatuje Hasíková na základě teorie a vyprávění lidí, kteří si výkon trestu zažili.  

Kočnera uvidíme na případných dalších hlavních jednáních už jen v typické vězeňské modré teplákové soupravě.

Jak přišel kvůli směnkám Kočner o velkou část majetku

V době, kdy Kočner čelil obžalobě z padělání směnek, vlastnila Markízu americká společnost CME. Právě kvůli tomuto propojení se dostal podnikatel na tzv. Magnitského seznam.

O zařazení Kočnera na globální sankční seznam rozhodlo americké ministerstvo financí. Z tohoto opatření vyplývá, že podnikatel obviněný z četných daňových podvodů nemůže používat americké finanční systémy nebo finanční zdroje v USA. To se týká například i platebních karet VISA nebo MasterCard. Kočner je prvním Slovákem, kterému Spojené státy zmrazily účty. Sankce se týkají i šesti firem Kočnera.  

„Toto opatření americké vlády zajistí, že Marian Kočner nebude používat americké finanční systémy nebo finanční zdroje v USA s cílem narušení řádného průběhu soudních řízení. Opatření zároveň chrání americký finanční systém před možným zneužitím ze strany Mariana Kočnera,“ uvedl na brífinku mluvčí amerického velvyslanectví na Slovensku Griffin Rozelle.

„Občanům USA se s nimi obecně zakazuje navazovat obchodní vztahy. Marianovi K. a jiným jemu blízkým subjektům se taktéž zakazuje vstup do USA. Tato opatření vyjadřují naši neochvějnou podporu lidským právům a vládě zákona po celém světě, jakož i podporu našim slovenským partnerům při obhajobě těchto společných hodnot,“ dodal Rozelle.

Znamená to také, že s Kočnerem nemohou další subjekty ani banky dělat žádné obchody a transakce. V takovém případě by čelily pokutě v rozsahu 300 % z částky v transakci. V praxi přestávají banky s takovými klienty okamžitě spolupracovat.

Kočner
Zdroj: TASR
Domů
Sdílet
Diskuse