Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2020 14:12
Čas čtení 2:00
Ondřej Jarůšek

Pokuta 10 000 eur: Oktagon MMA tvrdě došlápne na streamery, kteří nelegálně vysílají turnaje. Jeden z nich má jít před soud

SPORT OKTAGON MMA PAVOL NERUDA
Uložit Uložené

Největší domácí organizace ve smíšených bojových uměních bude nelegální streamy turnajů řešit soudní cestou.

S rostoucí popularitou smíšených bojových umění nepřibývají pouze fanoušci, ale také nepoctiví streameři, kteří se snaží placené přenosy z turnajů vysílat nelegálně na svých kanálech. Právě proti takovým se rozhodla zakročit domácí organizace Oktagon MMA, která podobných případů objevila už stovky. Provinilcům navíc hrozí mastné pokuty.

O ušlý zisk se může Oktagon soudit

Pro Oktagon, stejně jako pro řadu jiných organizací, představují v době pandemie právě výdělky z živých placených přenosů (PPV) jednu z důležitých částí příjmů. To proto, že turnaje aktuálně probíhají bez diváků a tím pádem se neprodávají lístky. Organizátoři tak spoléhají na to, že diváci investují necelých 10 eur (cca 270 korun) do přenosu na internetu.

Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Ne všichni však tato jednoduchá pravidla dodržují a streameři nelegálním vysíláním turnajů připravují organizaci o zisk, který se může vyšplhat až do stovek tisíc korun. A o tuto ušlou částku se teď může Oktagon soudit.

Doporučeno
5 mladých českých bojovníků, kteří před sebou mají obrovskou kariéru v MMA 5 mladých českých bojovníků, kteří před sebou mají obrovskou kariéru v MMA 15. prosince 2020 9:52

Identifikace streamera 

Více nám na toto téma pověděl jeden ze spoluzakladatelů Oktagonu MMA Pavol Neruda. „Nelegálních streamerů jsme už odhalili desítky nebo dokonce stovky. Každý turnaj se to někdo pokouší streamovat a nám se velmi úspěšně dařilo to zastavit. Nejčastěji tak, že jsme o to žádali Twitch, Facebook, Instagram nebo další platformy, které to dokázaly sestřelit. Takto to fungovalo,“ řekl pro REFRESHER.

Organizace Oktagon MMA však před nedávnem přesedlala ve spolupráci se zahraničním poskytovatelem na nový systém PPV, se kterým bude odhalování nelegálních streamerů ještě snazší.

„Nyní díky takzvanému digitálnímu tetování, které je vloženo v našich PPV videích, dokážeme přímo identifikovat člověka, který to vysílá. Nejenže ho tedy za to můžeme žalovat, ale můžeme mu ten stream vypnout a tím pádem nemusíme žádat nikoho jiného z těch ostatních platforem, aby to zastavili,“ dodává pro REFRESHER Neruda.

Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Pokuta 10 tisíc eur 

Některé případy se Oktagon snaží podle slov Pavola Nerudy řešit domluvou, pokud však někdo na upozornění nedbá a turnaje nelegálně streamuje dál, mohou z toho být právní problémy. „Každý turnaj to byly asi desítky lidí, tak jsme je upozornili, padlo to, ale u těch, u kterých to bylo opakované, jsme to začali řešit i právně,“ říká.

Jedním z takových provinilců má být jistý Andrej Lipovský, kterého může nelegální streamování přijít hodně draho. „Andreje Lipovského se snažíme jako takový exemplární případ dohnat k soudu za to, že nás streamoval a sebral nám tisíce zakoupených PPV, což se dá vypočítat na základě toho, kolik lidí sledovalo ten jeho stream. Uvidíme, co nakonec řekne soudní jednání, ale myslíme si, že to může být určitě 10 tisíc eur (v přepočtu zhruba 270 tisíc korun, pozn. red.),“ uzavírá Neruda.

Oktagon MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Nejbližší turnaj organizaci čeká už příští týden, konkrétně 30. prosince. Na jubilejní akci Oktagon 20 se ve zlatém hřebu večera představí Karlos Vémola, který se pobije o pás ve střední váze (do 84 kilogramů) s francouzským bojovníkem Alexem Lohorém. Kromě nich se však v kleci objeví celá řada dalších známých tváří.

Při konání poslední akce letošního roku se pravděpodobně bude muset organizace vypořádat opět s dalšími nepoctivým streamery, ti by si však měli zřejmě dvakrát rozmyslet, zda jim nelegální vysílání za případné pokuty opravdu stojí.

Aktualizováno 12:25 – Původně se měl na turnaji objevit také slovenský bojovník Ivan Buchinger, který však musel kvůli zranění oka ze zápasu odstoupit.

Domů
Sdílet
Diskuse