Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2020 8:32
Čas čtení 0:36
Adam Smeták

Zmutované verze koronaviru se šíří i Českem

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Deníku Právo to prozradila Česká Národní referenční laboratoř.

O víkendu byla v Londýně identifikována nová mutace koronaviru. Ta se podle premiéra Johnsona šíří až o 70 % rychleji. Některé evropské země včetně Česka kvůli těmto informacím zastavily let z Velké Británie na své území. Česká Národní referenční laboratoř nyní deníku Právo prozradila, že zmutovaný vir detekovala už na začátku podzimu i v Česku

Podle vedoucího výzkumné skupiny Strukturní virologie v CEITEC v Brně, virologa Pavla Plevky znamená „zjištěná mutace znamená malou změnu spike proteinu a je pravděpodobné, že účinnost vakcíny neovlivní“. Uvedl to pro deník Právo. Ke stejným závěrům dospěli i výzkumníci v Británii a Kanadě.

Doporučeno
Česko od pondělí zastaví lety z Velké Británie. Kvůli nakažlivější mutaci koronaviru, která se šíři Londýnem Česko od pondělí zastaví lety z Velké Británie. Kvůli nakažlivější mutaci koronaviru, která se šíři Londýnem 20. prosince 2020 20:21

„Na více místech v Česku, především v Praze a ve Středočeském kraji, se zcela nezávisle na sobě objevují nové varianty koronaviru. To jsou naše zjištění, protože většina námi vyšetřovaných vzorků pochází z Prahy a okolí. Nicméně stejná situace je pravděpodobně v celé republice,“ uvedl pro Právo Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Domů
Sdílet
Diskuse