Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2020 15:53
Čas čtení 1:02
Martin Mičuda

Ikonická Supra přišla o střechu. Odkaz na slavného předchůdce však do výroby nepůjde

Ikonická Supra přišla o střechu. Odkaz na slavného předchůdce však do výroby nepůjde
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.autoevolution.com/news/toyota-cuts-the-roof-off-a-supra-splits-tacoma-in-two-all-in-the-name-of-sema-153386.html#" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">autoevolution.com</a>
TECH
Uložit Uložené

U příležitosti letošní SEMA Show si Toyota připravila koncept GR Supra Sport Top.

Toyota Supra patří bez pochyby mezi nejslavnější sportovní auta, znovuzrozená generace se však nesetkala s velkým pochopením. Může za to zejména spojení se značkou BMW, která se do značné míry podílí na vývoji novodobého vzhledu. Není totiž žádným tajemstvím, že nová Supra GR je de facto převlečené BMW Z4.

Doporučeno
Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 27. listopadu 2020 9:30

To nemalá skupina fanoušků nedokáže spolknout, faktem ale je, že nebýt fúze s BMW, nová Supra by už určitě nevznikla. Dnešní doba totiž takovým autům příliš nepřeje, jejich vývoj je drahý, ale cílová skupina malá. BMW a Toyota se přitom dohodly, že Z4 zastoupí otevřenou verzi (roadster) a Supra kupé, čímž nedojde k vzájemné rivalitě. Platí to i nadále, letošní (výhradně digitální výstava) SEMA je však dějištěm, kde se světu ukazuje Supra bez střechy. 

toyota supra cabrio
Zdroj: www.autoevolution.com
 

Toyota si totiž při této příležitosti připravila koncept GR Supra Sport Top. Ten odkazuje na slavnou čtvrtou generaci s názvem Supra A80 Targa, čehož důkazem je i masivní, zaoblené křídlo vzadu. Jak popisují kompetentní, odstranění střechy bylo náročnější, než se čekalo – technici museli nejprve vyztužit podlahu a následně doslova odříznout střechu.

Původní střecha se už ale jako odnímatelný kryt nedala použít, proto tento panel vytvořili v 3D tiskárně. Dodatečně vytvořili i úchyty a zarážky, do kterých střešní panel zapadne. Když se tak stane, pouhým okem bys nezjistil, že střecha se dá dát pryč, ale že jde o klasické kupé.

Kromě střechy, jejíž linie včetně A-sloupků nalakovali do černé barvy, přibyl nový výfukový systém, účinnější brzdy, lehčí disky a aerodynamický černý bodykit. Červené kryty zpětných zrcátek následně sekundují interiéru. I když koncept vypadá více než reálně, sériově ho bohužel vyrábět nebudou.

Zpět
Sdílet
Diskuse