Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2020 8:21
Čas čtení 1:01
Viktor Kniš

Evropská unie a Velká Británie se dohodly, finální dokument o spolupráci má 2000 stran

NEWS
Uložit Uložené

Podrobnosti sdělí obě strany v nejbližších dnech na tiskové konferenci. Finální dokument budou muset schválit Boris Johnson, vlády členských stran a parlamenty EU i Británie.

Evropská unie a Velká Británie se po desítkách hodin jednání 24. prosince 2020 definitivně dohodly na podobě budoucích vztahů, informuje BBC. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen budeme s Velkou Británií pokračovat ve spolupráci ve všech oblastech společného zájmu. Týká se to i témat jako klimatická krize, infrastruktura, bezpečnost a energetika. 

Dohodu označila von der Leyen za spravedlivou a vyváženou pro obě strany. Zároveň obsahuje zásadní opatření v případě, že by se jí jedna ze stran přestala řídit, resp. ji začala porušovat.

Dokument ve finální podobě má přibližně 2 tisíc stran a schválit ho budou muset vlády všech členských států Evropské unie, britský premiér Boris Johnson a také oba velké parlamenty.

Zpět
Sdílet
Diskuse