Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2020 12:34
Čas čtení 0:29
Viktor Kniš

První koncert v Notre-Dame od tragického požáru: Členové sboru zpívali v přilbách a ochranných oblecích

NEWS
Uložit Uložené

Pařížská katedrála Notre-Dame ožila během Vánoc, veřejnost však do ní bude moci vstoupit pravděpodobně až za několik let.

Katedrála Notre-Dame v Paříži během letošních Vánoc poprvé ožila díky koncertu sboru Maîtrise. Šlo o symbolické vystoupení, v jehož rámci se v požárem ochromené katedrále představilo 20 sboristů a sólistka Julie Fuchs v doprovodu živých nástrojů.

Katedrálu Notre-Dame momentálně opravují a pro veřejnost bude dostupná pravděpodobně až po roce 2024, zpěváci ale stáli na bezpečných místech a někteří se chránili obleky a helmami.

Zároveň dodržovali rozestupy, aby nemuseli mít obličeje zakryté rouškami podle aktuálních protipandemických opatření ve Francii. Koncert byl odvysílán i v místní televizi živě, informuje CBC.

Doporučeno
Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza Jaký je příběh nejúchvatnější stavby naší civilizace? Notre-Damu už jednou hrozila velká zkáza 16. dubna 2019 9:18

Obrovský požár v katedrále Notre-Dame vypukl už v dubnu 2019. Zničil jednu z věží a střechu, i díky pohotovému a obëtavému zákroku hasičů se však podařilo zachránit většinu interiéru a všechny vzácné artefakty. 

Diecéze vzkázala, že koncert byl zejména symbolem naděje.

 

Domů
Sdílet
Diskuse