Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2020 11:43
Čas čtení 0:50
Miriam Rumanková

Street food si lidé vychutnávali už v zaniklých Pompejích. Archeologové objevili starověký stánek s jídlem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Objev našli při běžných vykopávkách města, které v roce 79 zasypala sopka.

Archeologové objevili v Pompejích výjimečný pult, na kterém místní lidé před 2 000 lety prodávali pouliční jídlo. Objev našli při běžných vykopávkách města, které v roce 79 zasypala sopka. Místo zatím není přístupné veřejnosti. Jde o důkaz, že lidé si už tehdy vychutnávali rychlé občerstvení, které by se dalo přirovnat k dnešním street-foodům, informuje o tom CNN.

Pult se nazývá termopolium a jde o menší stavbu, která zajišťovala, aby bylo jídlo a drinky stále teplé. Pult objevili v parku s názvem Regio V: „Jde opravdu o mimořádný nález, poprvé jsme vykopali celé termopolium. V některých kulatých otvorech se našly pozůstatky jídla staré 2 000 let. Přední část pultu byla zdobená obrazy zvířat.“

Doporučeno
Děsivé scény jako z Pompejí. Výbuch sopky pochovával lidi v Guatemale zaživa, ničil domy, auta i okolní přírodu Děsivé scény jako z Pompejí. Výbuch sopky pochovával lidi v Guatemale zaživa, ničil domy, auta i okolní přírodu 5. června 2018 20:27

Mezi nálezy byly i zbytky keramického nádobí a různých nádob. Podle slov archeologů prý obrazy zvířat naznačovaly to, jaká jídla a nápoje konkrétní stánek nabízel. Archeologové našli rozmanité zbytky pokrmů, takže nabídka byla široká.

Pompeje jsou archeologickou lokalitou na místě někdejšího antického města, která leží na pobřeží Tyrhénského moře v jižní Itálii. 24. srpna v roce 79 město zasáhla a částečně zničila a pohřbila pod 4 až 6metrovou vrstvou popela a pemzy erupce sopky Vesuv.

Domů
Sdílet
Diskuse