Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2020 13:10
Čas čtení 0:47
Tereza Šnajdrová

Afrika bojuje s novou nemocí: Může se šířit rychle jako koronavirus a zabíjet jako ebola

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nová nemoc se objevila v Demokratické republice Kongo, kde ji nyní zkoumá uznávaný epidemiolog Jean-Jacques Muyembe.

Pandemie koronaviru ještě ani není u konce a Demokratickou republiku Kongo již sužuje nová nemoc, která způsobuje krvácivou horečku. Ačkoliv je velmi podobná ebole, testy na toto onemocnění u nakažené pacientky ukázaly negativní výsledek. O smrtící a rychle šiřitelné nemoci, kterou nyní zkoumá uznávaný konžský epidemiolog Jean-Jacques Muyembe, informuje CNN Prima News.

Doporučeno
Do jara budou v Británii očkováni všichni lidé nad 50 let, říká šéf NHS Do jara budou v Británii očkováni všichni lidé nad 50 let, říká šéf NHS 29. prosince 2020 11:04

Žena nakažená touto novou nemocí měla příznaky krvácivé horečky, načež ji personál nemocnice ve městě Ingende zavřel do izolace a provedl jí testy na ebolu. Výsledek však přišel negativní a Kongo nyní netuší, s jakým onemocněním se potýká. 

Všichni se musíme obávat takové nemoci,“ uvedla lékařka pečující o pacientku s neznámou chorobou. „Ebolu dříve nikdo neznal, také koronavirus byl neznámý. Musíme se obávat nových nemocí,“ dodala pak.

Doporučeno
VIDEO: „Děkuji všem, kteří se podíleli na vývoji této vagíny.“ Uznávaný lékař se dopustil vtipného přeřeku VIDEO: „Děkuji všem, kteří se podíleli na vývoji této vagíny.“ Uznávaný lékař se dopustil vtipného přeřeku 27. prosince 2020 12:39

Epidemiolog Muyembe, který nemoc nyní zkoumá, je přesvědčen o tom, že nový virus může na člověka přeskočit ze zvířete, stejně jako virus žluté zimnice, vztekliny nebo koronaviru. K přenosu nemoci prý není nutné požití nakažených živočichů, ale stačí například hmyzí píchnutí.

Kdyby se nový patogen rozšířil z Afriky, chvíli by to trvalo, než by se jím nakazili lidé ve zbytku světa. To znamená, že kdybychom ten virus objevili včas, například v mé laboratoři, Evropa by měla čas na zformování strategie boje proti novému patogenu,“ doplnil.

Doporučeno
Ministerstvo potvrdilo, že domácí oslavy na Silvestra zakázané nejsou Ministerstvo potvrdilo, že domácí oslavy na Silvestra zakázané nejsou 29. prosince 2020 10:11
Zpět
Sdílet
Diskuse