Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2021 15:33
Čas čtení 1:20
Adam Smeták

Stává se z Brna české Silicon Valley? V jeho centru vyrostlo moderní coworkingové centrum za více než 50 milionů korun

Stává se z Brna české Silicon Valley? V jeho centru vyrostlo moderní coworkingové centrum za více než 50 milionů korun
Zdroj: se svolením CTP
KULTURA
Uložit Uložené

Brno vytváří pro malé a střední podniky příznivé prostředí.

Brno je Mekkou inovací a pokroku. Občas se mu dokonce přezdívá české Silicon Valley. Na první dobrou to může znít jako přehnaný příměr, ale faktem je, že v druhém největší českém městě se v posledních letech vyrojila řada skvělých start-upů a technologických firem. Podle magazínu Forbes investuje Jihomaravský kraj do do vědy a výzkumu nejvíce ze všech krajů v Česku a sídlí v něm nejvíce malých a středních podniků s vlastním výzkumem a vývojem. 

V tomto prostředí nabírá na trendu i takzvaný coworking. Jde o způsob práce, kdy jedny kancelářské prostory sdílí více na sobě nezávislých pracovníků nebo firem. Ne každá firma potřebuje využívat kanceláře neustále, navíc v době po pandemii to zřejmě bude platit dvojnásob. I proto lze očekávat nárůst popularity sdílených kanceláří. V Brně na tom zapracoval evropský průmyslový developer CTP s projektem, o kterém si povíme níže.

Doporučeno
Černá fasáda, která ukrývá světlý interiér aneb dokonalá přestavba starší chaty z minulého století od českých architektů Černá fasáda, která ukrývá světlý interiér aneb dokonalá přestavba starší chaty z minulého století od českých architektů 19. února 2021 12:54
clubco
Zdroj: se svolením CTP

Popularita coworkingu ale rostla i bez pandemie. Stejně tak jako sdílená ekonomika obecně. Lidé si uvědomují, že není výhodné platit za něco, co nepoužívají po celou dobu. Příkladem jsou sdílené dopravní prostředky, sdílené bydlení a teď i sdílené pracovní prostory. Maximální efektivita takto šetří i životní prostředí

Doporučeno
Rekonstrukce téměř 50leté chaty na úpatí Alp. Zachovala si horský charakter, ale nechybí jí punc moderního designu Rekonstrukce téměř 50leté chaty na úpatí Alp. Zachovala si horský charakter, ale nechybí jí punc moderního designu 26. prosince 2020 18:20

V Brně si to uvědomují. Důkazem je nové moderní coworkingové centrum Clubco, které v největším městě Moravy otevřel evropský průmyslový developer CTP. V kancelářském areálu Vlněna je k dispozici 2 tisíce metrů čtverečních sdílených kanceláří s kapacitou přes dvě stě míst. Výstavba vyšla na více než 50 milionů korun.

Clubco se odlišuje technologickými vychytávkami a unikátní architekturou. Nachází se v byznys parku Vlněna a sestává z jednoho podzemního a dvou nadzemních podlaží. Ty dohromady obsahují  19 kanceláří, kapacitu 222 pracovních míst a z toho téměř 160 míst v kancelářích.

clubcoclubcoclubcoclubco
Zobrazit galerii
(4)

Pracovní prostory je možné si zde pronajmout klidně i jen na jednu hodinu. V prostorách jsou termokamery, veškeré kliky, madla a další plochy disponují ochrannou antimikrobiální fólií. Clubco je vybaveno také například dieslovým generátorem, který zajišťuje, aby nikdy nedošlo k výpadku serverů. Do kanceláři se vstupuje přes čtečku a aplikaci v telefonu.

Interiéry coworkingových prostor jsou vyzdobeny netradičně – graffiti od známého umělce Michala Škapy. Za architektonickým konceptem je spolupráce holandského designéra Barta Vose a týmu architekta Václava Hlaváčka z českého Studia acht.

Doporučeno
Radek si v 16 letech sám staví dům. Bude jej stát méně než 400 tisíc korun (Rozhovor) Radek si v 16 letech sám staví dům. Bude jej stát méně než 400 tisíc korun (Rozhovor) 29. ledna 2021 15:37
Domů
Sdílet
Diskuse