Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2021 18:06
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Američtí republikáni přišli o mecenáše, zemřel jeden z nejbohatších mužů světa Sheldon Adelson

NEWS
Uložit Uložené

Americkému miliardáři s židovskými kořeny bylo 87 let.

Ve věku 87 let zemřel americký miliardář Sheldon Adelson. Proslavil se tím, že zvládl vybudovat největší světovou síť kasin a hotelů v Las Vegas, Singapuru nebo v Macau. Zároveň byl velkým podporovatelem a mecenášem americké Republikánské strany, kterou během svého života sponzoroval miliardami dolarů. Informuje o tom The New York Times.

Doporučeno
Trump prohlásil, že se nezúčastní inaugurace Joea Bidena. Něco podobného se nestalo již více než 150 let Trump prohlásil, že se nezúčastní inaugurace Joea Bidena. Něco podobného se nestalo již více než 150 let 8. ledna 2021 17:44

Adelson se přitom nenarodil se stříbrnou lžičkou v puse. Byl synem bostonského židovského taxikáře, který se během svého života dokázal vypracovat na osmého, respektive devátého nejbohatšího člověka planety. Magazín Forbes vypočítal jeho jmění v roce 2014 na 36,6 miliard dolarů (787,6 miliard korun), Bloomberg Billionaires Index jej odhadoval jinak, konkrétně na 40,8 miliard dolarů (878 miliard korun).

Adelson věděl, jak si užívat, přestože cesta k jeho bohatství byla jako na horské dráze. Stávalo se, že dost často přicházel o desítky miliard dolarů, což jej ale nikdy nevykolejilo, a vždy dokázal, skrze hazard, vydělat peníze zpět. Byl přece jen předsedou a výkonným ředitelem společnosti Las Vegas Sands Corporation, který provozoval například kasino The Venetian. A když se nedařilo, zval gamblery do svých honosných rezortů v benátském stylu s motorizovanými gondolami a obrovskými hotely.

Vlastnil i The Venetian Macao, sedmou nejvyšší budovu na světě podle podlahové plochy
Vlastnil i The Venetian Macao, sedmou nejvyšší budovu na světě podle podlahové plochy Zdroj: commons.wikimedia.org/CC BY-SA 2.0

Miliardář byl také známý tím, že se nebál pustit dolar politikům. Donaldu Trumpovi, během jeho prezidentské kampaně v roce 2016, měl podle dvou republikánských zdrojů údajně slíbit 100 milionů dolarů (2,152 miliardy korun) na podporu jeho kandidatury. Nakonec mu prý věnoval „pouze“ 25 milionů dolarů (538 milionů korun), i přesto se však stal největším dárcem.

V roce 2015 koupil také největší noviny v Nevadě, The Las Vegas Review-Journal. Když se přišlo na to, že nákupčí firma patří jemu, začalo se tehdy diskutovat o nestrannosti média. 

Doporučeno
Do zad živého kapustňáka někdo vyryl Trumpovo jméno Do zad živého kapustňáka někdo vyryl Trumpovo jméno 12. ledna 2021 11:37

Nezanevřel ani na svůj židovský původ a Izrael, který si oblíbil. Podporoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho stranu Likud a například podporoval izraelské obydlování okupovaného palestinského území.

Měl dohromady dvě manželky a pět dětí. Osudným se mu nakonec stal Non-Hodgkinův lymfom, což je jeden z typů rakoviny krve.  

Domů
Sdílet
Diskuse