Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2021 19:04
Čas čtení 0:40
Jakub Paulík

Na Slovensko dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna

NEWS
Uložit Uložené

K vakcíne od Pfizeru/BioNTechu sa pridáva aj produkt spoločnosti Moderna.

Na Slovensku sa už od konca decembra očkuje s vakcínou od Pfizer/BioNTech, ktorú schválila Európska lieková agentúra. Minulý týždeň dostala v EÚ zelenú takisto aj vakcína od Moderny. 

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že na Slovensko už dorazila prvá zásielka vakcíny od firmy Moderna, v počte 5 000 dávok.

Vakcínu proti Covid-19 od Moderny testovali na 30 000 ľuďoch. Klinické skúšanie preukázalo jej 94,1 % úspešnosť. Podobne ako vakcína od Pfizeru/BioNTechu sa aj Moderna podáva v dvoch dávkach. Medzi nimi by mal byť časový rozostup 28 dní.

Doporučeno
Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí 10. ledna 2021 14:30

Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, napuchnuté alebo citlivé uzliny v podpazuší, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica, horúčka, nevoľnosť a zvracanie,“ napísalo ministerstvo na Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse