Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2021 7:21
Čas čtení 0:38
Adam Novosad

V lockdowne pijú Slováci viac alkoholu. Za minulý rok sme skonzumovali po 12 litrov na hlavu

NEWS
Uložit Uložené

Konzumácia alkoholu sa v lockdowne vystupňovala.

Zatvorené bary, krčmy aj reštaurácie inšpirovali mnohých obyvateľov Slovenska, aby si viac alkoholu dopriali doma. Z údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat vyplýva, že ľudia na Slovensku za minulý rok vypili 12 litrov čistého alkoholu na hlavu. Do veľkej miery k tomu prispela aj pandémia.

„Podľa vedcov z Cambridgeskej univerzity aktuálna izolácia u ľudí vyvoláva symptómy posttraumatického stresu, čo následne môže spôsobovať aj vyššiu konzumáciu alkoholu,“ vysvetľuje ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.

V lockdowne pijú Slováci viac alkoholu. Za minulý rok sme vypili po 12 litrov na hlavu
Zdroj: Wikimedia Commons

Z celkových výdavkov domácnosti míňajú Slováci na alkohol priemerne 2,3 percenta, čo nás zaradilo na 11. miesto spomedzi krajín Európskej únie.

Naši susedia z Česka či Poľska míňajú na alkohol o niečo viac, až 3,5 percenta mesačného rodinného rozpočtu. Za posledných desať rokov sa podiel mesačných investícií do alkoholu postupne zdvíhal. Svoje však urobila aj pandémia. 

Domů
Sdílet
Diskuse