Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2021 9:24
Čas čtení 0:59
Adam Novosad

EU bude jednat o zavedení očkovacího pasu. V létě bys s ním mohl cestovat bez omezení, jinak bude třeba test

NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

S nápadem přišli Řekové, podporuje ho i šéfka Evropské komise, Ursula von der Leyen.

Letní dovolenková sezóna je blíž, než bychom čekali. V aktuální situaci se jí už zabývá několik zemí jižní Evropy, které se připravují na nával turistů. Řecko například tlačí na to, aby se v celé EU zavedl tzv. očkovací pas a cestování by mohlo fungovat co nejvolněji, píše slovenský Denník N.

Nápad se zamlouvá i šéfce Evropské komise. Ursula von der Leyen prohlásila, že v létě bychom po Evropské unii mohli cestovat s očkovacím pasem či negativním testem. Zatím není známo, do jaké míry budou členské státy schopné očkovat většinu své populace natolik, aby mohli Evropané zcela svobodně cestovat tak, jak jsou zvyklí.

Doporučeno
V Česku se k očkování zaregistrovalo přes 100 tisíc důchodců, termín dostalo necelých 9 tisíc V Česku se k očkování zaregistrovalo přes 100 tisíc důchodců, termín dostalo necelých 9 tisíc 16. ledna 2021 8:04

Dočasně, pokud není očkovaná většina populace, by se tak mohly sloužit právě očkovací pasy. Ten, kdo ho nemá, by musel mít negativní test.

Světová zdravotnická organizace se však obává, že do léta země nenaočkují dostatečné množství lidí, a tak vakcína nebude účinná do maximální možné míry. Vydávání očkovacích pasů by proto mohlo být zrádné.

Očkovací pas pre Európsku úniu sa zrejme stane realitou. V lete s ním budeš môcť cestovať bez obmedzení, inak bude treba test
Zdroj: TASR

Tento názor nesdílí šéfka Evropské komise. „Stále je možné vytvořit kombinaci očkovacího pasu nebo negativních testů na koronavirus, pokud vakcína nebude dostupná v rozsáhlé míře,“ konstatovala.

Nejbližší léto bychom tak mohli využívat kombinaci očkovacích pasů společně s negativními testy. Očkovaní turisté by prokazovali jedním dokumentů, nenaočkovaní by si vždy museli nechat udělat test. O řeckém návrhu zavést očkovací pasy v rámci Evropské unie proběhne v nejbližších dnech debata mezi členskými státy.

Jejich postoje k tomuto tématu zatím nejsou jasné. Aby tento návrh prošel, bude třeba souhlas většiny, možná i všech 27 zemí EU.

Domů
Sdílet
Diskuse