Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2021 15:24
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Česko čeká vichřice i sněhová kalamita. Napadnout by mělo až 10 cm nového sněhu

NEWS ČESKO ČHMÚ
Uložit Uložené

Před komplikacemi varuje ČHMÚ.

I když to tak nevypadá, Česko čeká další sněhová nadílka. Tentokrát Český hydrometeorologický ústav varuje před novou sněhovou pokrývkou, která na severu a severozápadě republiky může dosáhnout až 10 centimetrů, na východě Čech a na Moravě se zase objeví silný vítr, jenž bude bičovat okolí rychlostí až 70 km/h.

Doporučeno
ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před sněhem, náledím, ale také silným větrem ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před sněhem, náledím, ale také silným větrem 19. ledna 2021 12:16

Zima ještě zdaleka neřekla své poslední slovo, jak vypovídají i výstrahy, které v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav. O víkendu se můžou lidé ze západní a severozápadní části republiky těšit nejen na nový sníh, kterého napadne od 7 do 10 centimetrů za 12 hodin, ale ve spojení s táním a mrznutím také na náledí. V Krušných horách by mohlo dokonce napadnout až 15 centimetrů nového sněhu.

Nízký stupeň nebezpečí, který bude platit od sobotní půlnoci do nedělních 15:00, se vztahuje na Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a část Středočeského kraje.

ČHMÚ mapa
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha byla vydána také pro silný vítr, který v Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji dosáhne od 55 do 70 km/h. Na hřebenech hor se však jeho rychlost může vyšplhat až ke 110 km/h. Od soboty do neděle odpoledne by se tak měli mít na pozoru všichni, kteří se chystají někam ven. Meteorologové varují před padáním stromů nebo možných malých škodách na budovách.

Doporučeno
Výstup poslance Volného ve Sněmovně už řeší policie, podezírá ho z trestného činu výtržnictví Výstup poslance Volného ve Sněmovně už řeší policie, podezírá ho z trestného činu výtržnictví 22. ledna 2021 11:44

Pátek jako nejteplejší den týdne

Nicméně pátek všem výstrahám nenasvědčuje. Podle předpovědi se teplota může v poslední pracovní den vyšplhat až ke 13 °C. Následné tání sněhu však může také způsobit komplikace.

Kromě ledovky, která se o víkendu vytvoří, hrozí v některých krajích i povodňová aktivita. Konkrétně nejnižší stupeň, tedy 1., byl vyhlášen pro Jihomoravský a Zlínský kraj, a bude trvat celou sobotu až do nedělního poledne.

Domů
Sdílet
Diskuse