Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2021 6:32
Čas čtení 0:55
Lukáš Čelka

Porovnání otcovy a synovy fotografie ukazuje globální oteplování: Část ledovce se za 30 let radikálně zmenšila

NEWS
Uložit Uložené

Světové ledovce jsou jedním z nejviditelnějších ukazatelů globálního oteplování.

Mezi jedno z nejkrásnějších míst na Islandu určitě patří i část největšího ledovce Evropy, Skaftafellsjökullu. Bohužel podle vědců se v důsledku změny klimatu za poslední desítky let zmenšil o téměř 400 kilometrů čtverečních, informoval o tom portál BBC.

Vědecké informace potvrzuje i srovnání fotografií otce a jeho syna z rodiny Baxterových. Fotograf Coin Baxter zvěčnil během rodinné dovolené tuto zmrzlou krásu už v roce 1989. Jeho syn, Kerian se sem vrátil o 30 let později, místo však bylo změněno téměř k nepoznání.

Doporučeno
Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg 30. července 2019 15:20

„Vyrůstal jsem na procházkách po těchto krásných místech a zdědil jsem pochopení pro tiché síly těchto míst,“ řekl Kieran Baxter, lektor na univerzitě v Dundee. „Je frustrující vidět ledovec, jak se změnil za posledních pár desetiletí. Rozsah klimatické krize většinou zůstává do značné míry neviditelný, ale zde jasně vidíme závažnost situace, která ovlivňuje celou planetu,“ dodal Baxter.

Domů
Sdílet
Diskuse