Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2021 9:01
Čas čtení 1:26
Viktor Kniš

Zsuzsová měla těsně po vraždě Kuciaka a Kušnírové extrémně vysoký tep. Prokuratura má další důkazy včetně záhadných esemesek

NEWS
Uložit Uložené

Slovenský Úřad speciální prokuratury předkládá nové důkazy v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a žádá změnu senátu, pokud Nejvyšší soud případ vrátí do dokazování.

Když jsme v srpnu 2020 čekali na rozsudek v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, prokuratura navrhla provést další důkazy, které objevila v telefonu Aleny Zsuzsové. Soud je ale odmítl a o vině resp. nevině rozhodl i s rozpačitým odůvodoněním. Původně slovenská veřejnost nevěděla, o co jde, dnes se dozvídáme, že by mohla nová zjištění zásadním způsobem změnit důkazní situaci.

Deník SME informuje o charakteru důkazů – má jít o sms komunikaci Zsuzsové den po vraždě, kdy zásadně změnila některé plány a také záznam jejího srdečního tepu. Tep 161 mají podle SME řidiči Formule 1 nebo maratonci.

Kočnera a Zsuzsovou ale Specializovaný trestní soud zprostil obžaloby, vinnými uznal jen střelce Miroslava Marčeka, který se přiznal, řidiče Tomáše Szabóa, který vinu odmítal a zprostředkovatele Zoltána Andruskóa, který s policií spolupracuje od začátku.

Marian Kočner
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Kuciak dostane kres pi..u“

Prokuratura se také chce opět vrátit k některým zprávám z Kočnerovy Threemy jako „Kuciak dostane kres pi..u“ a „pracuji na odj...í č*ráka” . Dalším důkazem má být USB klíč, který našli při prohlídce domu Mariana Kočnera. Má zachycovat i videozáznamy ze sledování novinářů, které měl mít podnikatel před vraždou k dispozici. 

Slovenský Úřad speciální prokuratury také žádá přehodnocení výpovědi Aleny Zsuzsové jako celku a dodává, že si v některých momentech protiřečila. Soud by měl podle prokuratury zabývat analýzou pohybu Zsuzsové a Kočnera den po vraždě a aktivit podnikatele na internetu v období vraždy. 

Podle obžaloby si vraždu novináře Jána Kuciaka objednal Marian Kočner u Aleny Zsuzsové a ona následně kontaktovala zprostředkovatele, který najal vrahy.

Prokuratura si navzdory osvobození možných objednavatelů myslí, že řetěz nepřímých důkazů nebyl přerušena ani v jednom okamžiku. Rozsudek je však nepravomocný a potvrdit nebo zrušit ho může Nejvyšší soud, který zatím studuje spis.

Doporučeno
Další zpřísnění opatření! Do obchodů a MHD od pondělí jen s respirátorem nebo dvěma chirurgickými rouškami Další zpřísnění opatření! Do obchodů a MHD od pondělí jen s respirátorem nebo dvěma chirurgickými rouškami 19. února 2021 11:26

Problémem je i senát Ruženy Sabové

Konkrétní termín zasedání zatím není vytyčen. Úřad speciální prokuratury navíc v odvolání navrhuje, aby Nejvyšší soud odňal případ senátu Růženy Sabové v případě, že se rozhodne vrátit jej do dokazování.

V minulosti Deník N zveřejnil informaci o osobních rozporech v senátu, což mělo vyústit v nejednotné hlasování. 

Jána Kuciaka zavraždili 21. února 2018 v domě ve Velké Mači společně se snoubenkou Martinou Kušnírovou. Investigativní novinář přišel o život kvůli své práci, v textech se věnoval slovenským oligarchům a italské mafii.

Doporučeno
Obchody se v pondělí neotevřou, informoval Havlíček Obchody se v pondělí neotevřou, informoval Havlíček 19. února 2021 10:18
Domů
Sdílet
Diskuse