Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2021 7:54
Čas čtení 0:57
Martin Mičuda

Technici objevili řešení na nebezpečný aquaplaning. Zabrání mu tato nová technologie

Technici objevili řešení na nebezpečný aquaplaning. Zabrání mu tato nová technologie
Zdroj: Easyrain
TECH
Uložit Uložené

Systém AIS dokáže zabránit tomu, aby vozidlo ztratilo na vodě trakci.

Aquaplaning, tedy situace, kdy vozidlo ztratí kvůli vodě kontakt s vozovkou a stane se tak neovladatelným, je odvěkým strašákem řidičů. Jde o nežádoucí moment, kterého se každý bojí, protože stojí za množstvím dopravních nehod. Na scéně se však objevuje technologie Aquaplaning Intelligent System (AIS), která má zabránit tomu, aby vozidlo v takové situaci ztratilo trakci.

Inovativní systém byl původně vyvíjen firmou Easyrain, ta ale mezitím spojila síly se společnostmi Bosch a Italdesign. Přelomová technologie se tak přetavila do reálné podoby – technici touto technologií osadili běžné sériové vozidlo Audi A6 a na přiloženém videu demonstrují to, jak dokáže v praxi eliminovat aquaplaning.

Na zpomalených záběrech je jasně vidět rozdíl – vozidlo s aktivovaným systémem AIS je plně ovladatelné i v momentě, kdy v rychlosti najede na vodní plochu, zatímco při vypnutém AIS ztratí trakci. Vývojáři uvádějí, že technologie AIS dokáže zlepšit ovladatelnost o 30 % v zatáčkách a o 35 % na rovné silnici.

Za pozitivním výsledkem, který se má v budoucnu ještě zlepšit, stojí speciální software. Ten umí díky dodatečným senzorům odhadnout, kdy by se vozidlo mohlo dostat do aquaplaningu. Pokud by taková situace hrozila, software vyšle pokyn přídavným tryskám, které před přední kola vypustí pod tlakem vodu.

Tím dojde k narušení vodního sloupce před koly a eliminuje se tak možnost ztratit kontakt pneumatik s vozovkou. Easyrain informuje, že svou technologií bude možné v budoucnu vybavit vozidlo, bez ohledu na velikost či typ pohonu.

AIS,
Zdroj: Easyrain
Domů
Sdílet
Diskuse