Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2021 15:30
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Trump nabídl Kim Čong-unovi let na palubě Air Force One

Trump nabídl Kim Čong-unovi let na palubě Air Force One
Zdroj: TASR/Michal Svítok/Jonhap
NEWS SEVERNÍ KOREA
Uložit Uložené

Severokorejský vůdce jeho nabídku odmítl.

Detailní informace o setkání tehdejšího prezidenta Spojených státu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem odhalil dokument Trump Takes on the World, který vysílá stanice BBC. Když Trump severokorejskému vůdci nabídl let na palubě Air Force One, aby mu výrazně pomohl zkrátit cestu z Hanoje do KLDR, zaskočila i ty nejzkušenější diplomaty.

Doporučeno
Povinné nošení respirátorů a nadále zavřené obchody aneb co nás čeká v tomto týdnu Povinné nošení respirátorů a nadále zavřené obchody aneb co nás čeká v tomto týdnu 22. února 2021 12:24

S nabídkou bývalý prezident Spojených států přišel v roce 2019, když se s Kim Čong-unem setkal v hlavním městě Vietnamu. „Prezident Trump věděl, že Kim do Hanoje přijede přes Čínu a cesta vlakem mu zabere několik dní. Proto mu nabídl, že pokud bude chtít, s Air Force One ho může dostat zpět domů za dvě hodiny,“ uvedl bývalý Trumpův poradce pro Asii Matthew Pottinger.

Nabídka, která měla severokorejskému vůdci výrazně zkrátit cestu, údajně překvapila i ty nejzkušenější diplomaty. Trump se přitom s Kim Čong-unem sblížil již při prvním setkání v Singapuru, kde se mu chlubil svojí opancéřovanou prezidentskou limuzínou. Podle dokumentárního snímku stanice BBC se oba politici velmi sblížili, avšak ne natolik, aby došlo k dosažení dohody o severokorejském jaderném programu.

Po prezidentských volbách v roce 2020 vztahy mezi USA a Severní Koreou opět ochladly a po změně v Bílém domě Kim Čong-un Spojené státy označil za „největšího nepřítele“ KLDR. Joe Biden zároveň upozornil na to, že svůj postoj k zemi severokorejského vůdce nezmění, odkud v ní nenastanou výrazné změny v oblasti jaderného ozbrojení.

Doporučeno
Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) Pokud jsme chtěli dělat politiku s čistým štítem, tak spolupráce s ODS nebyla tou správnou volbou, říká Anna Gümplová (Rozhovor) 20. února 2021 10:00
Domů
Sdílet
Diskuse