Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2021 6:43
Čas čtení 1:27
Marián Mauik Biel

Huawei Mate X2 je tady. Změnil filozofii a má praktičtější otevírání jako kniha

TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Výbavou nabitý mobil si bohužel neužiješ z několika důvodů.

Po dvou letech se Huawei odhodlal představit svůj druhý pokus v oblasti ohebných smartphonů. Jde o přímý útok na Galaxy Z Fold 2, na který ale ve dvou kategoriích výrazně ztrácí.

Huawei Mate X z roku 2019 byl ukázkou technologických možností této značky a spatřit ho pak v obchodech byla rarita. Tehdy to zkoušeli s jediným velkým flexibilním displejem, který se přehnul na polovinu. Hlavní konkurent Samsung naopak udělal Z Fold ve formě knihy s druhým externím displejem.

Huawei
Zdroj: Huawei

Přesně takhle na to jde nyní i Mate X2. Ve složeném tvaru je to téměř běžný smartphone se 6,45palcovým displejem s rozlišením 2 700 x 1 160 bodů a malým výřezem pro přední kameru. Ale stačí ho otevřít jako knihu a ukáže se ti druhý, 8palcový displej s rozlišením 2 480 x 2 200 bodů. Obě obrazovky jsou typu OLED a podporují 90 Hz.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Ostatní parametry jsou z modelů jako P40 Pro nebo Mate 40 Pro. To znamená procesor Kirin 9 000, 8 GB operační paměti a 256 nebo 512 GB interní paměti rozšiřitelné o Nano Memory paměťové karty.

Doporučeno
Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? Samsung představil tři zařízení, která by ti neměla chybět ve sbírce. Co najdeš v řadě Galaxy FE? 7. listopadu 2023 11:30

Vzadu je hlavní 50Mpix snímač, 12Mpix telefoto s 3násobným optickým zoomem, 8 Mpix s 10násobným periskopický zoomem a ještě i 16Mpix ultraširokoúhlý fotoaparát. Až na ten poslední všechny s optickou stabilizací obrazu.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Do mobilu s dvěma velkými displeji se vešla jen 4 500 mAh baterie, má však podporu 55 W rychlého nabíjení.

Huawei tvrdí, že si dal záležet na odolnosti kloubu a dvojitý mobil má tloušťku od 4,4 mm v otevřeném stavu na nejtenčím místě až po 14,7 mm na tom nejsilnějším místě při zavření. Hmotnost je slušných 295 gramů. Dostupný je ve čtyřech barvách.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Ze dvou důvodů to v našem regionu pravděpodobně nebude velký prodejní hit. Prvním je absence Google služeb, se kterými Huawei zápasí již více než rok. Při prezentaci zástupci firmy navíc potvrdili, že Mate X2 bude jeden z prvních, který po dubnové aktualizaci přejde ze systému Android na jejich nový Harmony OS. Ale tento model je tak určen pro čínský trh, kde tyto věci vůbec nepřekážejí.

Huawei, Mate X2
Zdroj: Huawei

Druhým důvodem, který může odlákat i technologického nadšence ohebných mobilů, je cena. Huawei Mate X2 se bude prodávat v přepočtu za 2 290 eur (cca 59 tisíc korun) za 256 GB a za 2 415 eur (62 tisíc korun) za 512GB verzi. Pro srovnání, Galaxy Z Fold 2 se na našem trhu prodává za zhruba 52 990 korun i s daní.

Zpět
Sdílet
Diskuse