Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2021 16:56
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

Rozhodnutí Ústavního soudu může přispět k tomu, aby obchody získaly nárok na náhradu ušlého zisku, tvrdí právník

Rozhodnutí Ústavního soudu může přispět k tomu, aby obchody získaly nárok na náhradu ušlého zisku, tvrdí právník
Zdroj: FOTO TASR - Róbert Fritz
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na otázky okolo diskutovaného zrušení části vládního ustanovení, které se týkalo maloobchodů, jsme se zeptali oborníka.

Skupina 63 senátorů vznesla podnět pro prozkoumání části usnesení vlády, které zakazovalo maloobchodní prodej a poskytování služeb. Případ prozkoumal Ústavní soud, jenž v pondělí tuto část zrušil, jelikož mu vadil nejasný a špatně argumentovaný výběr prodejen, které mohly být otevřeny.

Na jaký konkrétní problém senátoři naráželi, jak se zrušení usnesení dotkne normálního života, a jestli budou mít maloobchody a služby nárok na vrácení části ušlého zisku, jsme se zeptali tajemníka katedry Ústavního práva PF UK a zakladatele služby DostupnyAdvokat.cz Ondřeje Preusse.

Doporučeno
Ústavní soud: Zákaz maloobchodního prodeje byl nezákonný Ústavní soud: Zákaz maloobchodního prodeje byl nezákonný 22. února 2021 9:58

Proč byla část usnesení vlády zakazující maloobchodní prodej a poskytování služeb protiústavní?

Ústavní soud dospěl k závěru, že by vláda měla opatření koncipovat jinak než jako plošný zákaz s mnoha výjimkami. Měla by spíše vydávat konkrétní dobře odůvodněné zákazy, které jsou nutné pro boj s pandemií, a které tím pádem nejsou diskriminační.

„Aktuální opatření je úplně stejné jako to zrušené, takže je úplně stejně protiústavní. Očekávám tedy, že vláda zruší i to aktuální opatření a obchody budou moci během několika dní otevřít,“ uvedl ředitel Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Co teď bude následovat? Otevřou se obchody?

Nikoliv. Ústavní soud zrušil opatření účinné ke 14.2., které bylo již i tak zrušeno s původním nouzovým stavem. Je ale pravda, že i nová opatření by měla být upravena a lépe odůvodněna.

Na druhou stranu ani na Ústavním soudu nepanovala plná shoda na nutné míře vyjasňování opatření. Je samozřejmě jasné, že srozumitelná pravidla budou lidé spíše dodržovat. Je jen otázka, zda samotné rozhodnutí Ústavního soudu nemůže také do věci vnášet chaos.

Budou mít obchody právo na kompenzace za ušlý zisk?

Je skutečně možné, že rozhodnutí Ústavního soudu přispěje k těmto nárokům

Jaké má vláda nyní možnosti? Co se musí stát, aby maloobchody zůstaly zavřené, a zároveň se nejednalo o příkaz, který by byl protiústavní?

Vláda by měla opatření ideálně upravit a doplnit o lepší odůvodnění. Ostatně to je nutné i ke zvýšení jejich efektu, na který všichni čekáme. Je to jednoznačně odpovědnost vlády, která má s pandemií bojovat.

Domů
Sdílet
Diskuse