Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2021 10:28
Čas čtení 4:35
Dominik Vetrák

Teorie o WandaVision: Kdo je ve skutečnosti Scarlet Witch, jak do toho zapadají mutanti a uvidíme zcela jiného Visiona?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejnovější otázky a odpovědi z minisérie WandaVision.

Předposlední epizoda WandaVision se konečně soustředila na to, kvůli čemu tyto minisérie na Disney+ vlastně vznikají. Aby se dostalo více prostoru postavám, které ho ve filmech hodně nedostaly. Viděli jsme tak minulost Wandy, výbuch bomby, který jí a Pietrovi zabil rodiče, ale i to, jak se díky Vision lépe dokázala vyrovnat se smrtí Pietra po událostech Avengers: Age of Ultron.

Šlo o dobrou epizodu, i když jsme měli dojem, že celá expozice, tedy dotváření obrazu o ději a celé záhadě vzniku Hexu (bariéry, v níž se odehrává sitcom), mohla přijít dříve než v předposlední epizodě nebo by nás aspoň něčím mohla ohromit. Pravda je však taková, že nepřišlo nic šokujícího. Tedy pokud čteš naše články, ve kterých jsme již rozebrali snad všechny podstatné detaily možného vysvětlení fenoménu, který existuje v této minisérii.

Další epizoda bude poslední a my se už nemůžeme dočkat všech odpovědí, které nám zodpoví otázky o několika postavách. Pár se jich vyrojilo i po poslední epizodě.

Doporučeno
10 knižních scén, které ve filmech o Harrym Potterovi nedávají smysl nebo nám chybí, protože jsou nesmírně cool 10 knižních scén, které ve filmech o Harrym Potterovi nedávají smysl nebo nám chybí, protože jsou nesmírně cool 27. února 2021 9:30

Koho viděla Wanda v místnosti s Mind Stone během experimentů v Hydře?

Hydra měla v minulosti v moci Scepter, ve kterém se ukrýval Mind Stone, později zdroj Visionovy moci. Wanda byla první, která při styku s ním na místě nezemřela. Naopak, získala díky němu schopnosti. I když ve skutečnosti je Mind Stone „jen“ zesílil.

V minulé epizodě nám je hned dvakrát řečeno, že Wanda měla schopnosti již dříve a Mind Stone je posunul na jinou úroveň. Bomba, která jim spadla do bytu, nebyla závadná. Wanda zastavila její výbuch, ačkoli to v hlavě později potlačila. 

Když se následně spojila s Mind Stone během experimentu v Hydře, viděla siluetu někoho mocného. Po hraní si s kontrastem a barvami můžeme zcela bezpečně dedukovat, že viděla sama sebe (pro zobrazení fotky klikni sem).. Zda jde o výjev z budoucnosti, předtuchu nebo nějakou jinou verzi Wandy, jisté není. Pravděpodobně však Wanda viděla svůj plný potenciál nebo budoucnost.

Wanda
Zdroj: Marvel Studios/The Walt Disney Company

Kdo je Scarlet Witch a co znamená Chaos Magic?

Co je Wanda zač? Je to mutant, čarodějnice nebo něco zcela jiného? To se dozvíme již brzy, i když Agatha ji nazvala Scarlet Witch schopnou spontánní kreace něčeho z ničeho (viděli jsme to, když si Wanda postavila dům a stvořila Visiona). Wanda údajně dokáže manipulovat s Chaos Magic. Co tedy znamená pojmenování Scarlet Witch a Chaos Magic?

V první řadě se zaměříme na Wandu jako takovou. V komiksech byla celá desetiletí mutantem schopným manipulovat magií. Ona a Pietro jsou děti Magneta, ale protože Marvel při představení těchto postav ještě neměl filmová práva na X-Meny, Magneta zmínit nemohl. Před několika lety však vyšly nové komiksy, které její zrod zcela mění. Wanda za své schopnosti vděčí své matce a její krevní linii čarodějnic a mágů. Titul Scarlet Witch jí byl předán předky.

Jde o mocnou bytost, jejíž experimenty ještě navýšily její magický potenciál. Časem byla Wanda označena jako Nexus Being — bytost, která je středem vesmíru a realit. Byla největší kandidátkou na dalšího Sorcerer Supreme, nahradila by Doctora Strange jako ochránkyně Země před vším magickým. To bylo před tím, než se psychicky zhroutila (o tom jsme si více řekli zde).

Doporučeno
Proč Wanda a Vision mluvili s diváky jako Deadpool? Kdo je ve skutečnosti Agnes a co znamenal tajemný konec epizody? Proč Wanda a Vision mluvili s diváky jako Deadpool? Kdo je ve skutečnosti Agnes a co znamenal tajemný konec epizody? 20. února 2021 15:30

Scarlet Witch je více než jen její komiksové pojmenování. Má hluboký význam z hlediska moci její magie i mentálního stavu. S tím souvisí i Chaos Magic. V Marvel Cinematic Universe jsme se již setkali s více druhy Magie. Máme tu Doctora Strange, The Ancient One a tahání síly z temné dimenze, Dormammu, Wandu, Agathu a další. Magie nám ještě ale zdaleka nebyla dostatečně hluboce vysvětlena, a tak víme jen to, že někdo gestikuluje rukama a vznikají z toho čáry. 

Jedním druhem takové magie je Chaos Magic. Je spojena s červenou barvou, a tedy barvou magie, jakou používá Wanda. Jde o nebezpečnou a mimořádně silnou magii, která dokáže vytvářet objekty i živé bytosti (Wanda stvořila své děti Billyho a Tommyho, jakož i nového Visiona).

Kromě toho ale dokáže manipulovat s realitou v mnohem větším měřítku, než jsme zatím viděli v seriálu. A jen tak mimochodem, existenci Chaos Magic v rámci schopností Wandy a Doctora Strange už šéf Marvelu Kevin Feige avizoval v roce 2016. Zde je jasně vidět, že své příběhy mají naplánované na mnoho let dopředu.

Kdo je tedy ten Quicksilver?

To si už netroufáme hádat. Těch možností již bylo několik a ani před poslední epizodou si ničím nejsme jisti. Je to výtvor Agathy, Wandy nebo někoho úplně jiného? Agatha řekla, že Pietro je jejíma očima a ušima, takže jednoznačně koná na její povel. My však stále doufáme, že jde o Quicksilvera z filmů od Foxu, který se v poslední části vymaní z ovládání mysli a ukáže nám svou superrychlost v nějaké bláznivé scéně.

Pokud to bude skutečně jen easter egg a fakt, že falešného Pietra hraje tentýž herec jako skutečného Quicksilvera, bude to velmi nepěkný a otravný tah.

Čo znamenal Vision v potitulkovej scéne WandaVision a čo znamená Scarlet Witch s Chaos Magic?
Zdroj: Marvel Studios

Potitulková scéna a bílý Vision?

Ukázalo se, že Project Cataract od SWORD-u je pokusem o oživení Vision. Nevíme, zda se pokoušeli o nějaké jeho využití pro vojenské účely, ale zcela jednoznačně se ho pokoušeli „obnovit“. Nakonec se jim to i podařilo díky energii vyprodukované Wandou. Celé nám to však přišlo velmi prosté a jednoduché.

Vision pravděpodobně mohl být oživen úplně, pokud by se SWORD spojil s Wandou hned na začátku. Buď jsou to tedy jen další béčkoví vládní agenti s klišé agendou, nebo se celou dobu pokoušeli stvořit Vision se stejnými schopnostmi, ale takového, který by jednal na jejich příkazy.

WandaVision
Zdroj: Marvel Studios

Bílý Vision má v komiksech dost významnou roli. Komiksoví fanoušci mají z Marvel Cinematic Universe jistě radost. Často jim podsouvá malé detaily a easter eggy z komiksů a častokrát do filmů a seriálů zakomponuje i velké komiksové události. Bílý Vision se v komiksech objevil poté, co byl oživen mrtvý Vision. Pamatoval si všechno, co se stalo jeho předešlé verzi, akorát ztratil jakékoliv emoce a jednal jen podle logického uvažování. 

Pravděpodobně tomu tak bude i v seriálu a my se dočkáme souboje Visiona z Hexu s Visionem od SWORD-u. Možná bude mít nový Vision jiný hlas, a možná bude muset Wanda dokonce zabít Visiona znovu, což by ji už mohlo psychicky totálně položit. Její přerod v záporáka by tak byl kompletní.

WandaVision
Zdroj: Marvel Comics

Čeká nás poslední epizoda, která by měla být zatím nejdelší. Dočkáme se v ní souboje dvou Visionů, Agathy s Wandou, do příběhu se určitě zapojí i Agent Woo a snad i jeho „pohřešovaná osoba“, Darcy, a zapomínat nemůžeme ani na Pietra a Monicu, která možná přijme jméno Spectrum jako v komiksech, protože už má své nadlidské schopnosti.

Padne řeč i o mutantech a zjistíme, co bude dál s Tommym a Billym?

Ukáže se vůbec nějaký další záporák jako Mephisto či Nightmare? A co ten tajuplný „aero-space engineer“, kterého zmiňovala Monica? Otázek máme stále mnoho a je více než možné, že seriál nám neodpoví na všechny. Koneckonců události WandaVision mají přímo zasáhnout do Doctor Strange: In the Multiverse of Madness. 

PS: Marvel je již v omlazování svých postav tak dobrý, že si počítačových triků ani nevšimneš. Působí nesmírně přirozeně, o tom se můžeš přesvědčit na obrázcích zde a zde.

Domů
Sdílet
Diskuse