Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2021 18:46
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Česko v lockdownu budou hlídat policisté i vojáci. Jak mají vypadat kontroly?

Česko v lockdownu budou hlídat policisté i vojáci. Jak mají vypadat kontroly?
Zdroj: Policie ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Česko se uzamyká a policie bude hlídat dodržování pravidel.

Vláda zavádí tvrdý lockdown a od pondělí platí zákaz cestování mezi okresy. Na dodržování nových opatření má dohlížet policie za pomoci armády. Celkem má být za tímto čelem nasazeno 26 tisíc policistů a 5 tisíc vojáků. Jak budou kontroly vypadat v praxi, přiblížil na nedělní tiskové konferenci první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

„Měli jsme víkend na to, abychom nová pravidla nastudovali a naprosto významně změnili zásady výkonu služby. Situace, která v pondělí nastává, pro nás ale není zcela nová,“ uvedl Vondrášek.

Policejní prezident Jan Švejdar už před několika dny předeslal, že kontroly budou namátkové, obyvatelé však musí být připraveni platným formulářem prokázat, že pro vycestování mimo okres mají vážný důvod.

„Důkazní břemeno je na občanovi a důkazy pro prokázání výjimky mezi okresy musí být písemné,“ vysvětlil Vondrášek.

Doporučeno
Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro  cestování s výjimkou Formulář pro opuštění okresu: Stáhni si dokumenty, které potřebuješ pro cestování s výjimkou 10. března 2021 18:13

Kontroly mají podle Vondráška nejčastější na místech, kde hranice mezi okresy lidé překračují nejčastěji. Takových míst si policie vytipovala 500.

Kromě kontrol vyplývajících z omezení pohybu však budou také příslušnici ozbrojených sborů kontrolovat také nošení ochrany dýchacích cest a omezení maloobchodního prodeje a služeb.

Vondrášek mimo jiné podotkl, že nová pravidla jsou nepříjemná pro všechny a každého z nás omezují, včetně samotných policistů.  

Doporučeno
Babiš: Někdo mi vyhrožoval, že zastřelí mě i moji rodinu Babiš: Někdo mi vyhrožoval, že zastřelí mě i moji rodinu 28. února 2021 14:32

V prvních dnech nadcházejícího týdne je možné, že policisté a vojáci budou při kontrolách benevolentnější. To z toho důvodu, že vláda uzavření okresů vyhlásila jen před pár dny a lidé neměli tolik času na to, aby se v nových pravidlech zorientovali a přizpůsobili se jim.

Vondrášek však všechny žádá veřejnosti, aby všichni nová opatření dodržovali a nesnažili se je záměrně porušovat.

Domů
Sdílet
Diskuse